Evaluación de una entrevista de cribado para la detección de comorbilidad psiquiátrica en sujetos consumidores de sustancias de abuso
Mestre Pintó, Juan Ignacio
Torrens Mèlich, Marta, dir.
Domingo i Salvany, Antònia, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal

Imprint: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2012
Description: 1 recurs electrònic (174 p.)
Abstract: Antecedentes: La prevalencia de trastornos psiquiátricos es elevada entre los consumidores de sustancias de abuso, esto tiene importantes consecuencias en el pronóstico y, además, su diagnóstico es problemático. La Psychiatric Research Interview for Substance and Mental Disorders (PRISM para DSM-IV) es un instrumento útil, válido y fiable para el diagnóstico psiquiátrico entre los consumidores de sustancias de abuso. Sin embargo, su administración puede durar 2-3 horas y requiere de un especialista en salud mental entrenado. Este estudio evaluó la sensibilidad y la especificidad de un nuevo instrumento de cribado, la Entrevista de Cribado de Diagnóstico Dual (ECDD) para la detección de comorbilidad psiquiátrica entre los consumidores de sustancias de abuso, en centros asistenciales y no asistenciales. Sujetos y métodos: Se evaluaron un total de 827 consumidores de sustancias (66,4% varones, edad media de 28,55 ± 9,87 años) con la PRISM y una versión modificada de la sección de cribado de la CIDI (Composite International Diagnostic Interview) S-CIDI para obtener el nuevo instrumento de cribado. La ECDD fue administrada de manera ciega a los resultados de la PRISM. Los diagnósticos obtenidos con la ECDD se compararon con los diagnósticos a lo largo de la vida obtenidos con el PRISM. También se analizaron la sensibilidad, especificidad, valores predictivos negativos y positivos de la nueva entrevista. Resultados: La ECDD mostró una alta sensibilidad y especificidad (iguales o superiores al 80%) en todos los diagnósticos. Se necesitan 20 minutos para administrar la ECDD después de un corto entrenamiento en su administración. Conclusiones: La ECDD es una entrevista de cribado válida para la detección de comorbilidad psiquiátrica en consumidores de drogas.
Abstract: Background: The prevalence of psychiatric disorders is high among substance users, this has important implications for prognosis and further diagnosis is problematic. The Psychiatric Research Interview for Substance and Mental Disorders (DSM-IV PRISM) is a useful, valid and reliable psychiatric diagnosis interview among substance users. However, its administration can last 2-3 hours and requires a trained mental health specialist. This study evaluated the sensitivity and specificity of a new screening instrument, the Diagnostic Screening Interview Dual (ECDD) for the detection of psychiatric comorbidity among substance users in primary care facilities . Subjects and methods: We evaluated a total of 827 drug users (66. 4% male, mean age 28. 55 ± 9. 87 years) with the PRISM and a modified version of the screening section of the CIDI (Composite International Diagnostic Interview) S -CIDI to get the new screening tool. The ECDD was administered blindly to the results of the PRISM. The diagnoses obtained with the ECDD diagnoses were compared over the life diagnoses obtained with the PRISM. We also analyzed the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of the new interview. Results: The ECDD showed high sensitivity and specificity (greater than or equal to 80%) in all diagnoses. It takes 20 minutes to administer ECDD after a short training in its administration. Conclusions: The ECDD is a valid screening for the detection of psychiatric comorbidity among drug users.
Abstract: Antecedents: La prevalença de trastorns psiquiàtrics és elevada entre els consumidors de substàncies d'abús, això té importants conseqüències en el pronòstic i, a més, el seu diagnòstic és problemàtic. La Psychiatric Research Interview for Substance and Mental Disorders (PRISM per DSM-IV) és un instrument útil, vàlid i fiable per al diagnòstic psiquiàtric entre els consumidors de substàncies d'abús. No obstant això, la seva administració pot durar 2-3 hores i requereix d'un especialista en salut mental entrenat. Aquest estudi va avaluar la sensibilitat i l'especificitat d'un nou instrument de cribratge, la Entrevista de Cribratge de Diagnòstic Dual (ECDD) per a la detecció de comorbiditat psiquiàtrica entre els consumidors de substàncies d'abús, en centres assistencials i no assistencials. Subjectes i mètodes: Es van avaluar un total de 827 consumidors de substàncies (66,4% homes, edat mitjana de 28,55 ± 9,87 anys) amb la PRISM i una versió modificada de la secció de cribratge de la CIDI (Composite International Diagnostic Interview) S -CIDI per obtenir el nou instrument de cribratge. La ECDD va ser administrada de manera cega als resultats de la PRISM. Els diagnòstics obtinguts amb la ECDD es van comparar amb els diagnòstics al llarg de la vida obtinguts amb el PRISM. També es van analitzar la sensibilitat, especificitat, valors predictius negatius i positius de la nova entrevista. Resultats: La ECDD va mostrar una alta sensibilitat i especificitat (iguals o superiors al 80%) en tots els diagnòstics. Es necessiten 20 minuts per administrar la ECDD després d'un curt entrenament en la seva administració. Conclusions: La ECDD és una entrevista de cribratge vàlida per a la detecció de comorbiditat psiquiàtrica en consumidors de drogues.
Note: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal, 2011
Rights: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Language: Castellà.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis ; publishedVersion
Subject: Psicodiagnòstic ; Psicologia ; Psiquiatria
ISBN: 978-84-695-1502-0

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/79129


174 p, 2.7 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2014-12-16, last modified 2019-02-03   Favorit i Compartir