Anàlisi dels canvis de les cobertes del sòl durant el període 1956-2009 en dues finques afectades per l'incendi de 1998 a la Catalunya Central
Padró Garcia, Joan-Cristian
Badia i Perpinyà, Anna, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Date: 2014
Description: 44 pag.
Abstract: S'analitza la relació entre els incendis forestals i els canvis en les cobertes del sòl. En concret s'estudien els canvis que s'han donat entre el 1956 i el 2009 en dues finques afectades pel Gran Incendi Forestal (GIF) de la Catalunya Central l'any 1998, en les quals s'observa empíricament una diferent afectació del foc. Una de les finques s'ajusta a la Teoria de la Transició Forestal, mentre que l'altre finca ha mantingut la diversitat de tipologies de cobertes durant aquest temps. Utilitzant metodologia quantitativa (SIG) es comparen els Mapes de Cobertes del Sòl de Catalunya (MCSC) dels anys 1956, 1993 i 2009 tant de l'àrea afectada per l'incendi en el seu conjunt com de les dues finques en particular, amb la finalitat de descriure i quantificar els canvis en les cobertes del sòl. Utilitzant metodologia qualitativa, a partir d' entrevistes als propietaris de les finques, es busquen explicacions sobre com s'han gestionat les finques amb anterioritat a l'incendi i com s'estan gestionant un cop cremades. En conclusió, s'observa que després d'un GIF apareix una diversitat de cobertes semblant a la que hi havia abans de la Transició Forestal, una diversitat que si es manté pot ser una eina per reduir la intensitat d'incendis futurs en la mateix àrea.
Abstract: Se analiza la relación entre los incendios forestales y los cambios en las cubiertas del suelo. En concreto se estudian los cambios dados entre 1956 y 2009 en dos fincas afectadas por el Gran Incendio Forestal (GIF) de la Cataluña Central en el año 1998, en las cuales se observa empíricamente una diferente afectación del fuego. Una de las fincas se ajusta a la Teoría de la Transición Forestal, mientras que la otra finca ha mantenido la diversidad de tipologías de cubiertas durante este tiempo. Utilizando metodología cuantitativa (SIG) se comparan los Mapas de Cubiertas del Suelo de Cataluña (MCSC) de los años 1956, 1993 y 2009 tanto para la área del incendio en su conjunto como para las dos fincas en particular, con la finalidad de describir y cuantificar los cambios en las cubiertas del suelo. Utilizando metodología cualitativa, a partir de entrevistas a los propietarios de las fincas, se buscan explicaciones sobre la gestión de las fincas con anterioridad al incendio y sobre la gestión una vez quemadas. En conclusión, se observa que después de un GIF aparece una diversidad de cubiertas parecida a la que había antes de la Transición Forestal, una diversidad que si se mantiene puede ser una herramienta para reducir la intensidad de incendios futuros en la misma área.
Abstract: The relationship between forest fires and changes in land cover are analyzed. In particular given the changes between 1956 and 2009 on two properties affected by the Great Fire Forest (GFF) of Central Catalonia in 1998, in which a different fire affectation is empirically observed. One property is set to Forest Transition Theory, while the other property has maintained the diversity of cover distribution during this time. Using quantitative methodology (GIS ) and the Land Cover Map of Catalonia (LCMC) for the years 1956, 1993 and 2009 are compared for both the fire area as a whole and for the two properties in particular, in order to describe and quantify changes in land cover. Using qualitative methodology, based on interviews with landlords, are expected explanations on the management of the lands before the fire, and the management once burned. In conclusion, it appears that after a GIF covers distribution is quite similar to what it was before the Forest Transition, which if is maintained it may be a tool to reduce the intensity of future fires in the same area.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Study plan: Grau en Geografia i Ordenació del Territori [824]
Document: bachelorThesis ; Text44 p, 1.4 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Faculty of Philosophy and Letters. TFG

 Record created 2015-01-15, last modified 2021-06-20   Favorit i Compartir