Diagnosi i anàlisi de la petjada de carboni en el cicle de vida dels residus municipals a la Vall d'Alinyà
Cristòfol Amat, Albert
Galopa Alier, Ignasi
López Salamero, Yoel
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 150 pag.
Resum: La gestió i el tractament dels residus ha esdevingut una de les problemàtiques ambientals de la societat actual, que genera uns impactes greus sobre el medi. En aquest projecte s'analitza l'impacte associat a les emissions de CO2eq produïdes en la gestió i tractament dels residus municipals d'una zona rural difosa, la Vall d'Alinyà. Aquesta està situada a la comarca de l'Alt Urgell i es caracteritza per tenir una baixa densitat de població, uns nuclis poblacionals disseminats i grans distàncies entre els punts de recollida i tractament. A més de la situació de l'any 2012, s'ha analitzat l'impacte de l'aplicació del nou pla de residus de Catalunya (PRECAT20). Les emissions s'han analitzat mitjançant l'eina innovadora d'anàlisi ambiental ZWCO2, que segueix un protocol de càlcul per a la identificació i quantificació dels gasos d'efecte hivernacle al llarg del cicle de vida de la gestió dels residus municipals. Els resultats indiquen una petjada de carboni per habitant elevada l'any 2012 en comparació amb Catalunya i l'Alt Urgell, vuit vegades per sobre. Això és degut a que els mètodes de tractament de la fracció resta i les emissions associades al transport són diferents a la zona d'estudi. Com a conclusió principal es pot afirmar que l'aplicació del PRECAT20 no comporta una disminució de la petjada de carboni, ja que les emissions evitades de la recollida selectiva es compensen amb les emissions generades associades a l'increment dels viatges realitzats. Per disminuir la petjada de carboni cal millorar les tècniques de tractament de la fracció resta i/o aplicar la captació de biogàs al dipòsit controlat, arribant a una reducció del 50% de la petjada de carboni.
Resum: The waste management and treatment has become one of the actual environmental problem in our society, and this problem generates serious environmental problems. In this project it is analysed the impact associated to the CO2eq emissions that are produced by the management and treatment of municipal waste in a diffuse rural area. In this study the diffuse rural area is la Vall d'Alinyà. Vall d'Alinyà is located in Alt Urgell and it has some features like a low population density, population centers scattered and long distances between the treatment points and the collection points. The CO2 emissions produced by the management and treatment of municipal waste in a diffuse rural area is analysed by the ZWCO2 software. The software follows a protocol for the identification and quantification of greenhouse gas emissions throughout the life cycle management of municipal waste. The results indicate that there is an increase of eight times the footprint by the year 2012 compared to Alt Urgell and Catalonia. This is because the methods of treatment and the remaining fraction of emissions associated with transport are different in the study area. The main conclusion we can say that the application of PRECAT20 plan not involve a reduction in carbon footprint, since the emissions avoided by selective collection offset the emissions associated with the increase in trips. To reduce the carbon footprint needed to improve treatment techniques other waste fraction and / or apply the landfill biogas capture, reaching a 50% reduction in carbon footprint.
Resum: La gestión y el tratamiento de los residuos se ha convertido en una de las problemáticas ambientales de la sociedad actual, que genera unos impactos graves sobre el medio. En este proyecto se analiza el impacto asociado a las emisiones de CO2eq producidas en la gestión y tratamiento de los residuos municipales de una zona rural difusa, la Vall d'Alinyà. Está situada en la comarca del Alt Urgell y se caracteriza por tener una baja densidad de población, unos núcleos poblacionales diseminados y grandes distancias entre los puntos de recogida y tratamiento. Además de la situación del año 2012, se ha analizado el impacto de la aplicación del nuevo plan de residuos de Cataluña (PRECAT20). Las emisiones se han analizado mediante la herramienta innovadora de análisis ambiental ZWCO2, que sigue un protocolo de cálculo para la identificación y cuantificación de los gases de efecto invernadero a lo largo del ciclo de vida de la gestión de los residuos municipales. Los resultados indican una huella de carbono por habitante elevada el año 2012 en comparación con Cataluña y el Alt Urgell, ocho veces por encima. Esto es debido a que los métodos de tratamiento de la fracción resto y las emisiones asociadas al transporte son diferentes en la zona de estudio. Como conclusión principal se puede afirmar que la aplicación del PRECAT20 no conlleva una disminución de la huella de carbono, ya que las emisiones evitadas de la recogida selectiva se compensan con las emisiones generadas asociadas al incremento de los viajes realizados. Para disminuir la huella de carbono es necesario mejorar las técnicas de tratamiento de la fracción resto y/o aplicar la captación de biogás en el depósito controlado, llegando a una reducción del 50% de la huella de carbono.
Nota: DAGRA (Grup de recerca)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Residus sòlids municipals ; Gestió ; Diòxid de carboni ; Zwco2 ; PRECAT20 ; Aspectes ambientals ; Medi ambient ; Anàlisi d'impacte ; Alinyà (Vall) ; Alt Urgell (Catalunya)



Memòria
150 p, 4.7 MB

Annex
30 p, 934.3 KB

Article
9 p, 345.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2015-03-10, darrera modificació el 2024-05-25



   Favorit i Compartir