Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/130657
Inventari de la col·lecció de fauna naturalitzada de Mongofra Nou
Pangea (Grup de recerca)
Borrajo, Aitor
Franquet, Sandra
Guzmán, Carlos
Boada, Martí, 1949- , tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2015
Descripció: 125 pag.
Resum: Pangea ha decidit inventariar i estudiar la col·lecció de fauna de Mongofra Nou, que perteneixia al Sr. Fernando Rubió i Tudurí, així com l’estudi de l’evolució de l’hermenèutica a Espanya. Degut a la importància de preservar les col·leccions de fauna naturalitzada s’ha intentat destacar aquells valors ja presents així com la rellevància científica, identificant aquelles peces que podrien ser font de futurs estudis ja siguin genètics o bé de les condicions ambientals. Es realitza un inventari d’aquesta identificant taxonòmicament totes les espècies presents i destacant-ne les de més valor, ja sigui didàctic, estètic, històric o científic. Lateralment es realitza un anàlisi hermenèutic del concepte conservacionisme ambiental a Espanya i Catalunya i la relació que ha tingut amb les activitats cinegètiques. La col·lecció de fauna de Mongofra la podem dividir en tres subcol·leccions; la de fauna africana, majoritàriament composta per trofeus de caça i sent la que es troba en un millor estat de conservació. També és el segment de la col·lecció en que hi ha representades les espècies que actualment estan més amenaçades segons la UICN. En aquest bloc trobem els exemplars amb més potencial com a reservoris genètics, sent el que més destaca el Mecistops cataphractus. La subcol·lecció de fauna ibèrica/aus és la que presenta un pitjor estat de conservació degut a la ubicació on es trobaven, i per últim les peces individuals que tampoc es troben en bon estat.
Resum: Pangea ha decidido inventariar i estudiar la colección de fauna naturalizada de Mongofra Nou, que pertenecía al Sr. Fernando Rubió i Tudurí, así como estudiar la evolución de la hermenéutica de la conservación en Espanya. Debido a la importancia de preservar las colecciones de fauna naturalizada se ha intentado recalcar aquellos valores ya presentes y sumarle nuevos valores, así como sumarle interés científico, identificando aquellas especies que podrían ser fuente de futuros estudios, ya fueran genéticos o bien sobre las condiciones ambientales. Para intentar preservar la colección se realiza un inventario, identificando taxonómicamente todas las especies presentes i destacando esas de más valor, ya sea didáctico, estético, histórico o científico. Para determinar dichos valores se produce un trabajo de investigación sobre el origen de las piezas, así como de las diferentes cacerías que protagonizaron los hermanos Rubió i Tudurí. Por otro lado, aprovechando el contexto histórico de dichos hermanos, también se estudia el cambió en la hermenéutica de la conservación y el naturalismo en España. La colección de fauna de Mongofra la podemos dividir en tres subcolecciones; la de fauna africana, mayoritariamente compuesta por trofeos de caza y siendo en la que se encuentra en mejor estado de conservación así como que también hay representadas especies que actualmente están amenazadas según los criterios de la UICN, la de fauna ibérica/aves, está en cambio es la que presenta un peor estado de conservación, debido a la ubicación donde se encontraban, y por último la de piezas individuales.
Resum: Pangea have decided to carry out an inventory and evaluate a collection of naturalized animals of Mongofra Nou, which belongs to Mr. Fernando Rubió i Tudurí, just as studying the evolution of the preservation of environment in Spain. Due to the relevance to preserve the faunal naturalized, it has been attempted to emphasize the current values, identifying those species which could be the source of future studies, on environmental conditions or on genetics. Due to importance of preserving the collection is performed an inventory, classifying taxonomically all the current species, standing out the useful pieces which could be didactic, esthetical, historic and scientific. The collection in Mongofra Nou is divided in three big groups; first the african fauna, mostly composed of hunting trophies is the part in better conditions. It is also the segment of the collection that represents the species that are currently most threatened by the UICN. In this group we find the ones that have more potential as genetic resevoir, Mecistops cataphractus. The Iberian fauna/birds segment of the collection is presentig the worse conditions due to location where they were saved, and finally individual pieces in bad conditions too.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Ciències Ambientals [959]
Document: bachelorThesis ; Text
Matèria: Fauna naturalitzada ; Hermenèutica ; Conservacionisme ambiental ; Mongofra Nou ; Fernando Rubió i Tudurí ; Menorca (Balears)125 p, 7.7 MB

11 p, 537.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2015-03-16, darrera modificació el 2017-10-15   Favorit i Compartir