Arqueología forense : estudio de los traumatismos peri-mortem en los restos exhumados de las fosas comunes de la Guerra Civil Española
López López, Andrea
Rihuete Herrada, Cristina, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Date: 2014
Description: 75 pag.
Abstract: Tras la muerte de Franco se vio la necesidad de que la investigación y las exhumaciones de las fosas se realizará por un equipo que, incluyendo la arqueología, fuera capaz de esclarecer lo que les ocurrió a las víctimas. El estudio e interpretación de los traumatismos peri-mortem, de las características de la fosa y de los materiales recogidos, será vital para conocer la causa y circunstancias de la muerte de las víctimas, pudiendo denunciar así el carácter delictivo de estos crímenes que, pese a que ocurrieron hace más de 50 años, deben ser investigados desde el ámbito de la criminalística.
Abstract: Després de la mort de Franco es va veure la necessitat que la recerca i les exhumacions de les fosses es realitzes per un equip que, incloent l'arqueologia, fos capaç d'aclarir el que els hi va ocórrer a les víctimes. L'estudi i interpretació dels traumatismes peri-mortem, de les característiques de la fossa i dels materials recollits, serà vital per conèixer la causa i circumstàncies de la mort de les víctimes, podent denunciar així el caràcter delictiu d'aquests crims que, malgrat que van ocórrer fa més de 50 anys, han de ser investigats des de l'àmbit de la criminalística.
Abstract: The Spanish Civil War and the subsequent Franco repression left behind thousands of "missing people", who were dispersed in mass graves, which were located along of the Spanish territory, whose existence was silenced by fear and censure. After Franco's death, resulting of the first researches, it was necessary for the success of the investigation and the exhumations of the graves to count with a team that, with a combination of different sciences, including the archaeology, was able to identify and associate the founded remains with the missing people and can shed some light on the events. The study and the interpretation of peri-mortem trauma, and the features of the graves and founded materials, will be important to know the cause and circumstances of victim's death, and can report the criminal nature of such crimes, which anyone was interested in to judge or to investigate and, although those crimes occurred 50 years ago, they have to be investigated from a criminalistics point of view.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Castellà
Studies: Arqueologia [2500241]
Study plan: Grau en Arqueologia [811]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Arqueologia forense ; Guerra civil espanyola ; Traumatisme peri-mortem



75 p, 3.1 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Faculty of Philosophy and Letters. TFG

 Record created 2015-04-17, last modified 2022-02-02



   Favorit i Compartir