Geografia econòmica i localització industrial
Pallares-Barbera, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Additional title: Geografía económica y localización industrial
Additional title: Géographie économique et localisation industrielle
Additional title: Economic Geography and Industrial Localisation
Date: 2003
Abstract: Dins la geografia humana, la teoria de la localització i, concretament, de la localització industrial constitueix una de les temàtiques de més ampli recorregut en el temps i d'estreta interrelació entre disciplines. En aquest article s'esbossen les diferents aportacions en localització industrial des de l'anàlisi weberiana fins a l'economia de xarxes, sense deixar al calaix una aproximació al sistema de producció en massa o al Just-in-Time. Metodològicament, l'anàlisi de localització industrial s'emmarca dins l'estructura de globalització/regionalització en què es mouen les activitats econòmiques dels segles XX i XXI. També s'emmarca dins dels impactes que sobre el sistema productiu han fet els avenços en els camps de la tecnologia, de les infraestructures o de l'organització empresarial, i també de com s'han reflectit en l'espai industrial.
Abstract: En geografía humana, la teoría de la localización y, concretamente, de la localización industrial constituye una de las temáticas de más amplio recorrido en el tiempo y de estrecha relación con otras disciplinas. En este artículo se esbozan las diferentes aportaciones en localización industrial desde el análisis weberiano hasta la economía de redes, sin dejar de lado una aproximación al sistema de producción en masa o el Just-in-Time. Metodológicamente, el análisis de localización industrial se enmarca en la estructura de globalización/ regionalización en que se mueven las actividades económicas de los siglos XX y XXI; y, también, en los impactos que sobre el sistema productivo han hecho innovaciones en campos como la tecnología, la comunicación, las infraestructuras o la organización empresarial, y de como se han reflejado en el espacio industrial.
Abstract: En géographie humaine la théorie de la localisation, et notamment la localisation industrielle, constitue l'une des thématiques les plus récurrentes dans le temps et se trouve en étroite relation avec d'autres disciplines. Dans cet article on esquisse les différentes contributions portant sur les localisations industrielles, depuis l'analyse weberienne jusqu'à l'économie des réseaux, sans oublier une approche au système de production de masse ou au Just-in-Time. Méthodologiquement, l'analyse de la Localisation industrielle est encadrée dans la structure de globalisation/régionalisation où se déroulent les activités économiques des XXe et XXIe siècles, et aussi dans les impacts que les nouveautés dans des domaines tels que la technologie, la communication, les infrastructures ou l'organisation des entreprises ont eu sur le système productif et, finalement, de la manière dont ils se sont traduits dans l'espace industriel.
Abstract: In human geography, the theory of localisation and, specifically, that of industrial localisation has been one of the most broadly covered issues over time, and is closely related to other disciplines. This article outlines the various contributions made in industrial localisation, from Weberian analysis up to the network economy, without forgoing a consideration of mass-production or Just-in-Time systems. Methodologically, the analysis of industrial localisation is framed within the structure of Globalisation/regionalisation in which the economic activity of the 20th and 21st Centuries takes place. It also focuses on the impact on the productive system caused by innovation in areas such as technology, communication, infrastructures and business organisation, and how this has been reflected in industrial space.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Teoria de la localització ; Geografia econòmica ; Localització industrial ; Teoría de la localización ; Geografía económica ; Localización industrial ; Théorie de la localisation ; Géographie économique ; Localisation industrielle ; Localisation theory ; Economic geography ; Industrial localisation
Published in: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 42 (2003) , p. 171-182, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/index


12 p, 95.0 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Research articles

 Record created 2006-03-13, last modified 2023-10-25



   Favorit i Compartir