La Diversitat en el sindicat : trets demogràfics i ocupacionals, valors i participació de l'afiliació a CCOO de Catalunya
Jódar, Pere, coord. (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials)
Alós, Ramon (Centre d'Estudis del Treball i la Vida Quotidiana (QUIT))
Vidal, Sergi (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials)
Ortiz, Luis
Garrell Ballester, Daniel Centre d'Estudis i Recerca Sindicals (Comissions Obreres de Catalunya.)
Comissions Obreres de Catalunya. Centre d'Estudis i Recerca Sindicals

Imprint: Barcelona : CERES, Centre d'Estudis i Recerca Sindicals, 2009
Description: 324 p.
Abstract: L' estudi "La diversitat en el Sindicat" continua la tasca d'investigació iniciada fa prop de vint anys en l'àmbit de l'Observatori de l'afiliació de CCOO de Catalunya. Aquest i altres estudis realitzats amb anterioritat venen a omplir un buit en aquesta matèria i constitueixen un bon exemple de col·laboració entre la universitat i el sindicalisme. En aquest sentit, les conclusions d'aquest estudi són d'un gran valor, en primer lloc per al propi Sindicat, perquè permeten conèixer els canvis que s'han produït en l'afiliació en l'última dècada, tant pel que fa als seus trets demogràfics, com a les condicions de treball, opinions i actituds. També en quan a valors i formes de participació en l'activitat sindical. Una primera constatació és que el Sindicat està canviant de pell reflectint les importants transformacions que s'estan produint en el món del treball. El fort increment en l'afiliació femenina i en la afiliació de les persones immigrades són una bona mostra d'aquests canvis. Ja no es pot afirmar que la base afiliativa del sindicat està formada essencialment per treballadors industrials i de qualificació mitjana o baixa. Actualment una majoria treballa en el sector serveis i s'ha incrementat la presència d'afiliats i afiliades de nivell educatiu mig i alt. D'altra banda, les majors dificultats per a l'afiliació es troben entre els joves, els col·lectius més precaris i les petites empreses. L'estudi destaca un augment de la presència dels afiliats i afiliades a Comissions Obreres en altres associacions de caràcter social (esportives, culturals, de solidaritat,. . . ) i la consolidació del coneixement del català. La majoria de l'afiliació utilitza l'escola pública i opta pels serveis públics.
Note: Bibliografia
Rights: Tots els drets reservats
Language: Castellà
Series: Estudis (CERES) ; 23
Document: Llibre
Subject: Sindicats ; Afiliació ; Estadístiques ; Catalunya ; Comissions Obreres de Catalunya Afiliació

Adreça alternativa: http://www.ccoo.cat/ceres/documents/informes/estudis_23.pdf


325 p, 6.4 MB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT)
Books and collections > Books

 Record created 2015-09-29, last modified 2021-08-15   Favorit i Compartir