Anàlisi dels gabinets de comunicació com a font informativa de la secció de Cultura de la premsa d'informació general i de les agències de notícies. Crítica i proposta d'una nova tipologia de fonts.
Massot Sentís, María Dolores
Simelio i Solà, Núria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació

Imprint: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
Description: 1 recurs electrònic (451 p.)
Abstract: Aquesta investigació porta per títol Anàlisi dels gabinets de comunicació com a font informativa de la secció de Cultura de la premsa d'informació general i de les agències de notícies. Crítica i proposta d'una nova tipologia de fonts. La tesi mostra la interacció entre els gabinets de comunicació i els professionals dels mitjans i posa de manifest que els continguts de la secció de Cultura dels diaris i les agències de notícies parteixen majoritàriament dels gabinets de comunicació a Espanya. La recerca ha estudiat les tipologies de fonts descrites per Borrat, Echevarría, López, Valbuena, Colombo, Blanco Leal, Martínez-Fresneda, Strentz i Ulibarri. També s'ha tingut en compte l'aportació d'autors que han establert tipologies específiques de fonts en el periodisme cultural (Esteve Ramírez i Fernández del Moral; Rodríguez Pastoriza) com altres investigadors que han establert classificacions de fonts de periodisme especialitzat, el qual inclou el periodisme cultural (Quesada; Chimeno; Berganza; Castellanos). Finalment, s'ha analitzat l'aportació de tipologies de fonts del periodisme d'investigació aplicables al periodisme cultural (Caminos Marcet) i l'aportació de Palau (2002) sobre tipus de gabinets de comunicació. L'anàlisi de la investigació parteix d'una primera fase de recerca quantitativa a les seccions de Cultura d' "El País" i "La Vanguardia" i desenvolupa una anàlisi qualitativa mitjançant una observació no participant a "La Vanguardia" i una sèrie d'entrevistes a professionals vinculats al sector de la Cultura a Espanya, tant periodistes de diaris i agències de notícies com de gabinets de comunicació d'institucions i empreses.
Abstract: This research is titled Anàlisi dels gabinets de comunicació com a font informativa de la secció de Cultura de la premsa d'informació general i de les agències de notícies. Crítica i proposta d'una nova tipologia de fonts ("Analysis of communication offices as a source of information Culture section of the press of general information and news agencies. Criticism and proposed a new typology of sources"). The thesis shows the interaction between the press offices and media professionals and shows that, in the case of Spain, the contents of the Culture section of newspapers and news agencies comes from communication offices. The research studied the types of sources described by Borrat, Echevarría, López, Valbuena, Colombo, Blanco Leal, Martinez-Fresneda, Strentz and Ulibarri. Also has taken into account the contribution of authors who have established specific types of sources in cultural journalism (Esteve Ramírez & Fernández del Moral; Rodríguez Pastoriza) and other researchers who have established classifications sources specialized in Journalism, which includes cultural journalism (Quesada; Chimeno; Berganza, Castellanos). Finally, we analyzed the contribution on types of sources of investigative journalism applied to cultural Journalism (Caminos Marcet) and the contribution of Palau (2002) on types of communications offices. The analysis of the research has had a first phase of quantitative research in the Culture sections of "El País" and "La Vanguardia" and develops a qualitative analysis through a non-participant observation in "La Vanguardia" and a series of interviews with professionals working in the field of Culture in Spain, both journalists of newspapers and news agencies and press offices of institutions and companies.
Note: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació, 2015
Rights: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons Creative Commons
Language: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis ; publishedVersion
Subject: Periodisme cultural ; Periodismo cultural ; Cultural journalism ; Fonts d'informació ; Fuentes de información ; Information sources ; Gabinets de comunicació ; Gabinetes de comunicación ; PR
ISBN: 9788449055539

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/310615


451 p, 3.2 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2015-10-05, last modified 2019-02-02



   Favorit i Compartir