Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/143959
Estudi de la transició del bosc de «Quercus petraea» al bosc de «Quercus ilex» al paratge de Marmolers (Parc Natural del Montseny)
Bou Manobens, Jordi (Universitat de Girona. Departament de Ciències Ambientals)
Vilar, Lluís (Universitat de Girona. Departament de Ciències Ambientals)
Caritat, Antonia (Universitat de Girona. Departament de Ciències Ambientals)

Títol variant: Study of the transition from “Quercus petraea” forest to “Quercus ilex” forest in the area of Marmolers (Montseny Natural Park)
Títol variant: Estudio de la transición del bosque de «Quercus petraea» al bosque de «Quercus ilex» en el paraje de Marmolers (Parque Natural del Montseny)
Data: 2015
Resum: El massís del Montseny és un espai d’alt interès natural i forestal, on trobem la presència de boscos de Quercus petraea (roure de fulla gran), un arbre caducifoli eurosiberià que creix a l’estatge montà del massís. Alhora, en aquest estatge, també hi ha boscos de Quercus ilex (alzina), que creixen al costat de la roureda. Al paratge de Marmolers, s’hi pot trobar aquesta transició entre els dos boscos, motiu pel qual és un lloc idoni per fer-hi aquest tipus d’estudi. L’objectiu principal és estudiar l’ecotò de Marmolers, on hi ha una transició entre comunitats vegetals eurosiberianes i comunitats vegetals mediterrànies. Les qüestions més importants que cal resoldre són: com interacciona el bosc de Quercus petraea amb el bosc de Quercus ilex?; com varia la diversitat florística al llarg de la transició?; quina estructura forestal presenta la zona estudiada?; quina dinàmica s’observa en el reclutament?; com pot evolucionar la transició estudiada?Els resultats mostren que la regeneració de Quercus petraea i de Quercus ilex a la roureda pura i al bosc mixt de Marmolers és igual, tant per als juvenils 1 (50 cm < h < 1,5 m), com per als plançons (h < 50 cm). Segons la composició florística, el bosc mixt mantindria una similitud més gran amb una roureda que no pas amb un alzinar. En canvi, a l’alzinar de Marmolers no hi trobem juvenils de Quercus petraea. En aquest estudi, s’ha observat com, de moment, la roureda de Marmolers no es veu colonitzada per l’alzinar i que l’alzinar de Marmolers difícilment es veurà mai colonitzat per la roureda, si no es que hi apareixen pertorbacions. També s’hi ha comprovat que el bosc mixt de Marmolers està en equilibri quant a les seves espècies codominants, i és probable que es mantingui així durant molts anys.
Resum: The Montseny massif is an area of great biodiversity interest, where forests can be found of sessile oak (Quercus petraea); a eurosiberian deciduous tree that grows in the montane zone. Holm oak forests (Quercus ilex) are also found growing beside the sessile oak forests at this altitudinal level. In the area of Marmolers this transition can be observed between the two forests, making it an ideal place for a study of this type. The main objective of this article is to study the ecotone between the Eurosiberian and Mediterranean vegetation in Marmolers. The main issues we address are how the Quercus petraea forest interacts with the Quercus ilex forest, how floristic diversity varies along the transition, which forest structure presents Marmolers forest, the recruitment dynamics in Marmolers, and how this transition is expected to evolve. The juvenile 1 (50 cm < h < 1. 5 m) regeneration of Quercus petraea and Quercus ilex in the sessile oak forest and the mixed forest of Marmolers is the same for both species, as well as for seedlings (h < 50 cm). According to the floristic composition, the mixed forest is more similar to a sessile oak forest than to a holm oak forest. In contrast, there is no regeneration of juvenile Quercus petraea in the Marmolers holm oak forest. This study shows that the sessile oak forest of Marmolers has not yet been colonized by Quercus ilex. The holm oak forest in Marmolers will not change if there is no disruption. Moreover, the mixed forest of Marmolers is in equilibrium in terms of its co-dominant species and is likely to remain so for many years.
Resum: El macizo del Montseny es un espacio de elevado interés natural y forestal, donde encontramos la presencia de bosques de Quercus petraea (roble albar), un árbol caducifolio eurosiberiano que crece en el piso montano del macizo. A la vez, en este piso también hay bosques de Quercus ilex (encina), que crecen junto al robledal. En el paraje de Marmolers se puede encontrar esta transición entre los dos bosques, motivo por el cual es un lugar idóneo para hacer este tipo de estudio. El principal objetivo es estudiar el ecotono de Marmolers, donde se da una transición entre comunidades vegetales eurosiberianas y comunidades vegetales mediterráneas. Las cuestiones más importantes que hay que resolver son: ¿cómo interacciona el bosque de Quercus petraea con el bosque de Quercus ilex?; ¿cómo varía la diversidad florística a lo largo de la transición?; ¿qué estructura forestal presenta la zona estudiada?; ¿qué dinámica se observa en el reclutamiento?; ¿cómo puede evolucionar la transición estudiada?Los resultados muestran que la regeneración de Quercus petraea y de Quercus ilex en el robledal puro y en el bosque mixto de Marmolers es igual, tanto para los juveniles 1 (50 cm < h < 1,5 m) como para los plantones (h < 50 cm). Según la composición florística, el bosque mixto mantendría mayor similitud con un robledal que con un encinar. En cambio, en el encinar de Marmolers no encontramos juveniles de Quercus petraea. En este estudio se ha observado cómo, de momento, el robledal de Marmolers no se ve colonizado por el encinar y que el encinar de Marmolers difícilmente se verá colonizado por el robledal, a no ser que aparezcan perturbaciones. También se ha comprobado que el bosque mixto de Marmolers está en equilibrio en cuanto a sus especies codominantes, y es probable que se mantenga así durante muchos años.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Quercus petraea ; Quercus ilex ; Montseny ; Bosc ; Ecologia forestal ; Ecotò ; Forest ; Forest ecology ; Ecotone ; Bosque ; Ecología forestal ; Ecotono
Publicat a: Orsis : organismes i sistemes, Vol. 29 (2015) , p. 5-21 (Articles) , ISSN 0213-4039

Adreça original: http://revistes.uab.cat/orsis/article/view/v29-bou-vilar-caritat
Adreça alternativa: http://www.raco.cat/index.php/Orsis/article/view/303793


18 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Orsis
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-12-07, darrera modificació el 2017-10-14   Favorit i Compartir