Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/145099
The Elaboration of Power and the Minority Question in the Policy of the YCP in the Last Year of the War with Special Respect to the Hungarians in the Vojvodina 1944-1945
Hornyák, Árpad

Títol variant: L'elaboració del poder i la qüestió de les minories dins la política del PCY l'últim any de la guerra, amb especial atenció als hongaresos de Voivodina (1944-1945)
Títol variant: La elaboración del poder y la cuestión de las minorías en la política del PCY en el último año de la guerra, con especial atención a los húngaros en Voivodina (1944-1945)
Data: 2015
Resum: This paper elaborates the political reorganization of the northern territories of Yugoslavia in the last years of WWI with special regards to the (re)construction of the ethnic structure of Vojvodina. It puts into centre of interest the minority question in the policy of the YCP in the last year of the war with special respect to the Hungarians in the Vojvodina. The (re)construction of the ethnic structure and gaining the political and economic power happened in various ways: by colonization of Vojvodina with Slavic people (mostly Serbs), ethnic cleansing and the total expulsion of the Germans, and partly the Hungarians, and with confiscation their property. The goal of the Yugoslav Government is quite evident: to turn this ethnically mixed area, which is therefore very uncertain in the terms of state unity, ethnically as homogeneous as possible and to establish the socialist/communist order. The sources of my research beside the literature are the state archives of Serbia and Croatia, the regional Archives of Vojvodina, the published Serbian, Croatian and Yugoslav documentary sourcebooks, newspapers of the period and memoires of the leading politicians and communist functionaries.
Resum: En aquest article s'analitza la reorganització política dels territoris del nord de Iugoslàvia els últims anys de la Segona Guerra Mundial, amb atenció preferent a la reconstrucció de l'estructura ètnica de Voivodina. El centre d'interès rau en la qüestió de les minories en la política del PCI l'últim any de la guerra, amb un respecte especial als hongaresos de la Vojvodina. La reconstrucció de l'estructura ètnica i l'obtenció del poder polític i econòmic es van aconseguir de diverses maneres: per la colonització de la Voivodina amb pobles eslaus (en la seva majoria serbis), la neteja ètnica i l'expulsió total dels alemanys, i en part els hongaresos, i la confiscació dels seus béns. L'objectiu del Govern iugoslau era prou clara: convertir aquesta zona ètnicament mixta, i per tant molt insegura per a la unitat de l'Estat, en una el més homogènia possible ètnicament, al mateix temps que s'establia l'ordre socialista-comunista. Les fonts de la meva recerca, a més de la bibliografia, són els arxius estatals de Sèrbia i Croàcia, l'Arxiu Regional de Voivodina, els anuaris documentals serbis, croats i iugoslaus publicats, periòdics de l'època i memòries dels principals polítics i funcionaris comunistes.
Resum: En este artículo se analiza la reorganización política de los territorios del norte de Yugoslavia en los últimos años de la Segunda Guerra Mundial, sobre todo en lo tocante a la reconstrucción de la estructura étnica de Voivodina. El centro de interés está en la cuestión de las minorías en la política del PCY el último año de la guerra, con un respeto especial a los húngaros en la Vojvodina. La reconstrucción de la estructura étnica y la obtención del poder político y económico se lograron de varios modos: por la colonización de la Voivodina con pueblos eslavos (en su mayoría serbios), la limpieza étnica y la expulsión total de los alemanes, y en parte los húngaros, y la confiscación de sus bienes. El objetivo del Gobierno yugoslavo era bastante evidente: convertir esta zona étnicamente mixta, y por lo tanto muy insegura para la unidad del Estado, en una étnicamente más homogénea posible, al tiempo que se establecíar el orden socialista-comunista. Las fuentes de mi investigación, además de la bibliografía, son los archivos estatales de Serbia y Croacia, el Archivo Regional de Voivodina, los anuarios documentales serbios, croatas y yugoslavos publicados, periódicos de la época y memorias de los principales políticos y funcionarios comunistas.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Minority ; Hungarians ; Vojvodina ; Yugoslav communist party ; Seizing the power ; Minories ; Hongaresos ; Voivodina ; Partit comunista de iugoslàvia ; Consolidació del poder ; Minorías ; Húngaros ; Partido comunista de yugoslavia ; Consolidación del poder
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 4 Núm. 8 (2015) , p. 83-95 (Dossier) , ISSN 2014-5748

Adreça original: http://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v4n8-hornyak


13 p, 348.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-01-01, darrera modificació el 2017-10-14   Favorit i Compartir