Web of Science: 30 citas, Scopus: 37 citas, Google Scholar: citas
Lipase-catalysed transesterification : viewpoint of the mechanism and influence of free fatty acids
Canet Morral, Albert (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Bonet Ragel, Kírian (Universitat Autònoma de Barcelona)
Benaiges, M. Dolors (Universitat Autònoma de Barcelona)
Valero Barranco, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Fecha: 2016
Resumen: A series of lipase-catalysed transesterification experiments were carried out to study the effect of the presence of free fatty acids on synthesis reaction rate and the stability of the biocatalyst, and also to elucidate the underlying mechanism, which remains a subject of debate. Based on the results, the reaction rate and biocatalyst stability increased with increasing content in free fatty acids of the reaction mixture. Also, tests carried out with a mixture of triolein and linoleic acid revealed that the transesterification mechanism is a combination of direct alcoholysis of triacylglycerols and a twostep reaction involving hydrolysis of acylglycerols and further esterification of previously released free fatty acids. The time course of triacylglycerols and diacylglycerols revealed that the enzyme is similarly selective for both types of substrate.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad CTQ2013/42391-R
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2014/SGR-452
Nota: Grup de Recerca Enginyeria de Bioprocesos i Biocatàlisi Aplicada
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió acceptada per publicar
Materia: Enginyeria ; Biodiesel ; Lipase ; Transesterification mechanism ; Free fatty acids ; Lipase inactivation ; Rhizopus oryzae
Publicado en: Biomass and bioenergy, Vol. 85 (February 2016) , p. 94-99, ISSN 0961-9534

DOI: 10.1016/j.biombioe.2015.11.021


Postprint
36 p, 1.2 MB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2016-03-17, última modificación el 2021-09-26



   Favorit i Compartir