Precisión diagnóstica de la ecografía del nódulo tiroideo, concordancia con la citología preoperatoria y la anatomía patológica de la pieza quirúrgica
Vilanova Serra, Magdalena
Moral Duarte, Antonio, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2016
Descripció: 25 pag.
Resum: L’ecografia de tiroides és la principal prova diagnòstica per l’estudi dels nòduls tiroïdals (NT), permet determinar el seu risc de malignitat i la necessitat de realitzar una punció aspiració amb agulla fina (PAAF) dels nòduls sospitosos de malignitat. L’objectiu d’aquest estudi serà avaluar la precisió diagnòstica de les característiques ecogràfiques de malignitat dels NT (hipoecogenicitat, presència de microcalcificacions, absència d’halo sonogràfic, marges irregulars, augment de la vascularització y diàmetre longitudinal major que transvers) en comparació amb la citologia obtinguda per PAAF i la histologia de la peça quirúrgica. Es crearà una base de dades a partir de la informació recollida dels pacients intervinguts per NT a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCSP) entre el 2006-2014, sobre: les característiques ecogràfiques, la citologia i l’anatomia patològica. De cada característica ecogràfica s’avaluarà: la sensibilitat, l'especificitat, el VPP, el VPN, la precisió, la prova de Chi quadrat i la concordança amb la histologia de la peça quirúrgica. Els resultats i conclusions que s’obtinguin d’aquest projecte permetran aproximar la utilitat de l’ecografia en el diagnòstic i la decisió terapèutica dels nòduls tiroïdals.
Resum: La ecografía de tiroides es la principal prueba diagnóstica para el estudio de los nódulos tiroideos (NT), permite determinar su riesgo de malignidad y la necesidad de realizar una punción aspiración con aguja fina (PAAF) de los nódulos sospechosos de malignidad. El objetivo de este estudio será evaluar la precisión diagnóstica de las características ecográficas de malignidad de los NT (hipoecogenicidad, presencia de microcalcificaciones, ausencia de halo sonográfico, márgenes irregulares, aumento de la vascularización y diámetro longitudinal mayor que transverso) en comparación con la citología obtenida por PAAF y la histología de la pieza quirúrgica. Se creará una base de datos a partir de la información recogida de los pacientes intervenidos por NT en el Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCSP) entre el 2006 y el 2014, sobre: las características ecográficas, la citología y la anatomía patológica. De cada característica ecográfica se evaluará: la sensibilidad, la especificidad, el VPP, el VPN, la precisión, la prueba de Chi cuadrado y la concordancia con la histología de la pieza de resección quirúrgica. Los resultados y conclusiones que se obtengan de este proyecto permitirán aproximar la utilidad de la ecografía en el diagnóstico y decisión terapéutica de los nódulos tiroideos.
Resum: Thyroid sonography is the main diagnostic test for Thyroids nodules investigation. It allows establishing the malignancy risk and the requirement to use a Fine-Needle-Aspiration (FNA) on the suspect malignancy thyroid nodules. The aim in this project is to assess the diagnostic accuracy of the sonography characters suspect of malignancy on thyroid nodules (hipoechogenicity, presence of microcalcifications, absence of sonographic halo, irregular margins, hipervascularization and longer than wide shape) compared with FNA cytology and surgical histology. Information base will be created from the information collected of the thyroid nodules surgery patients in the Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCSP) between 2006 and 2014. Information about sonographic, cytological and pathological features will be included. The sensibility, the specificity, positive predictive value, negative predictive value, the accuracy, the Chi test and the pathological concordance will be assessed. The results and conclusions obtained in this project will allow us to determinate the sonography utility in the thyroid nodules diagnosis and treatment.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Titulació: Medicina [250442]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Medicina [1192]
Document: bachelorThesis ; Text
Àrea temàtica: Medicina25 p, 763.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Medicina. TFG

 Registre creat el 2016-07-28, darrera modificació el 2018-10-27   Favorit i Compartir