Gestió relacional i governança : mecanismes de resolució de conflictes en les polítiques de la Generalitat
Blesa, Carol (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Govern i Polítiques Públiques)
Brugué, Joaquim (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Govern i Polítiques Públiques)
Rosell, Mariona (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Dret i Tecnologia)

Títol variant: Gestión relacional y governanza : mecanismos de resolución de conflictos en las políticas de la Generalitat
Publicació: Barcelona Generalitat de Catalunya, Departament de Justícia 2010
Resum: Aquest no és, en el sentit estricte del terme, un estudi sobre mediació, ja que –per expressar-ho de manera simplificada– no s’ocupa de com donar sortida al conflicte entre dues parts sense necessitat d’arribar a les instàncies judicials. En aquest document, en canvi, ens interessem pels conflictes col·lectius que envolten el disseny i la implementació de polítiques públiques. I ens interessa, sobretot, analitzar com en un entorn de creixent complexitat, aquests conflictes es converteixen en allò que la literatura ha anomenat wicked problems (problemes maleïts), és a dir, en situacions on el conflicte no troba sortida, especialment quan l’administració pública actua des de la clàssica lògica de la jerarquia i l’especialització. En aquest sentit, usem els conceptes administració relacional i governança per re-ferir-nos a una nova forma d’abordar els conflictes entorn les polítiques públiques. Una manera de fer polítiques públiques que substitueix la jerarquia i l’especialització pel diàleg i la interacció; trobant, així, un punt de contacte amb la perspectiva de la mediació. Il·lustrem aquest plantejament amb tres anàlisi de casos, els quals ens serveixen per exemplificar com es pot abordar la resolució dels conflictes des del diàleg i la interacció. Els tres casos –la política d’equipaments penitenciaris, la política d’aigua i la política de construcció de la línia de molt alta tensió (la MAT–, a més, ens serveixen per proposar un protocol sobre com abordar polítiques complexes en societats complexes. Tanmateix, abans d’abordar els casos i d’extreure’n algunes conclusions, presentem una breu anàlisi del tipus de queixes i demandes que arriben al Síndics de Catalunya. Pretenem, d’aquesta manera, vincular els conflictes entorn les polítiques públiques amb la creixent insatisfacció d’una part de la ciutadania respecte a les accions dels seus governs i les seves administracions.
Drets: Tots els drets reservats
Llengua: Català.
Document: bookPart
Matèria: Mediació ; Catalunya ; Resolució de conflictes (Dret) ; Administració relacional ; Polítiques públiques ; Governança ; Soft law
ISBN: 978-84-393-8560-8
Publicat a: Llibre Blanc de la mediació a Catalunya, 2010, p. 653-685

Podeu consultar el llibre complet a: https://ddd.uab.cat/record/168589


Català
32 p, 1.4 MB

Español
33 p, 855.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Institut de Dret i Tecnologia (IDT)
Llibres i col·leccions > Capítols de llibres

 Registre creat el 2017-01-19, darrera modificació el 2019-02-02   Favorit i Compartir