La mediació dins la piràmide de litigiositat per a Catalunya : anàlisi de costos
Ayuso, Mercedes (Universitat de Barcelona)
Guillén, Montserrat (Universitat de Barcelona)

Additional title: La mediación dentro de la pirámide de litigiosidad para Cataluña : análisis de costes
Imprint: Barcelona Generalitat de Catalunya, Departament de Justícia 2010
Abstract: Amb el disseny d’una piràmide de litigiositat es pretén quantificar el nombre de casos observats en cadascuna de les etapes per les quals pot passar la resolució d’un conflicte, des que es genera, fins que es resol. La mediació intenta arribar a l’acord entre les parts enfrontades mitjançant la intervenció d’una tercera persona, i se situa en els nivells superiors de la piràmide, a la mateixa altura que altres formes alternatives de resolució de conflictes (com la negociació o l’arbitratge), i just abans de la resolució en els tribunals de justícia. El desenvolupament de la mediació com a sistema abasta-ment acceptat en la resolució de conflictes en una zona geogràfica, o davant diferents tipologies de casos, passa per realitzar una anàlisi exhaustiva sobre la seva eficiència, tenint en compte els costos de la seva implementació, i l’estalvi generat. Per a realitzar aquest procés en sistemes en els quals el desenvolupament de la mediació no és exhaustiu, i s’ha vist limitat a la resolució de determinats tipus de conflictes, resulta necessari aprofundir, en primer lloc, en les anàlisis de la capa superior de la piràmide de litigiositat, amb l’estudi dels indicadors habitualment utilitzats en el mesurament de la justícia ordinària. A continuació passarem a analitzar l’impacte que en aquests indicadors tindria el desenvolupament de metodologies alternatives de resolució de conflictes. Els resultats tenen en compte el marc de la recent entrada en vigor de la Llei 15/2009 de 22 de juliol, de Mediació en l’àmbit del Dret Privat de Catalunya.
Rights: Tots els drets reservats
Language: Català.
Document: bookPart
Subject: Mediació ; Catalunya ; Resolució de conflictes (Dret) ; Piràmide de litigiositat ; Resolució de conflictes ; Justícia ordinària ; Moviment d’assumptes ; Taxes ; Cost econòmic esperat ; Estalvi esperat
ISBN: 978-84-393-8560-8
Published in: Llibre Blanc de la mediació a Catalunya, 2010, p. 825-871

Podeu consultar el llibre complet a: https://ddd.uab.cat/record/168589


Català
45 p, 985.8 KB

Español
47 p, 983.9 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (scientific output) > Social and Legal Sciences > Institute of Law and Technology (IDT)
Books and collections > Book chapters

 Record created 2017-01-20, last modified 2019-02-02   Favorit i Compartir