Infraestructures com a indicador de l'activitat ramadera de la Vall d'Alinyà
Bernet, Elena
Mas, Joan de
Rusiñol, Roger
Valiente, Carlos
Molina Gallart, David, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Boada, Martí, 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2016
Descripció: 153 pag.
Resum: Encara que durant els darrers cinquanta anys, la ramaderia a la Vall d'Alinyà ha disminuït molt, fins a arribar a trobar-se en una situació desfavorable, encara es troben factors que la fan present al territori. De la mateixa manera, les infraestructures associades a aquesta activitat del sector primari es troben en la mateixa situació. Tanmateix aquesta problemàtica és susceptible de ser estudiada per tal de trobar una solució efectiva. Aquest projecte pretén estudiar la situació actual de la ramaderia a la vall i de les infraestructures necessàries per dur-la a terme. A partir del testimoni dels actuals pastors s'ha inventariat una mostra representativa de les infraestructures presents al territori, a la vegada que, se n'ha estudiat el seu ús històric. Un cop entesa la problemàtica associada a aquestes infraestructures, s'han localitzat les amenaces i oportunitats dels sector ramader a la Vall d'Alinyà. D'aquesta manera es plantegen propostes de millora per tal de donar una nova dimensió a les infraestructures d'aquesta zona. Actualment hi ha cinc ramaders que pasturen en sis zones diferenciades de l'àmbit d'estudi, on s'han inventariat 49 infraestructures ramaderes. El 20% d'aquestes ha conservat el ús històric fins a l'actualitat. Les granges i corrals situats en nuclis poblacionals encara es fan servir, però amb finalitats lleugerament diferents. D'altra banda, el 40% de les infraestructures inventariades s'han deixat d'utilitzar: el millor indicador de la situació actual ramadera a la vall. Un cop analitzada tota la informació referent a les infraestructures ramaderes és indispensable desenvolupar un paquet de mesures per tal de poder-les reaprofitar i valoritzar.
Resum: Aunque durante los últimos cincuenta años, la ganadería en la Vall d'Alinyà ha disminuido mucho, hasta llegar a encontrase en una situación desfavorable, todavía se encuentran muestras de su presencia en el territorio. Del mismo modo, las infraestructuras asociadas a esta práctica se encuentran en el mismo estado. Una situación digna de estudio con el fin de encontrar soluciones efectivas. Este proyecto pretende estudiar la actual situación de la ganadería en la Vall d'Alinyà y de las infraestructuras que facilitan llevarla a cabo. A través de la información recibida de los propios pastores de la zona, se ha inventariado una muestra representativa de las infraestructuras presentes en el territorio, a la vez que se ha podido estudiar su uso histórico. Se han podido detectar las amenazas y oportunidades de este sector, en el valle en cuestión, de manera que se plantean una serie de mejoras para dar una nueva dimensión a las infraestructuras ganaderas y el uso que se les puede dar. Actualmente hay cinco ganaderos que pasturan en seis zonas diferenciadas dentro de la zona de estudio. El 20% de éstas ha conservado su uso histórico hasta la actualidad. Las edificaciones situadas en los núcleos de población todavía se usan, aunque con ligeras modificaciones respecto a su uso original. Por otro lado el 40% de las infraestructuras inventariadas se ha dejado de utilizar: el mejor indicador que nos muestra cómo está la situación actualmente en el valle. Una vez analizada toda la información en cuanto a infraestructuras se refiere, parece indispensable desarrollar medidas que puedan reaprovecharlas y valorizarlas.
Resum: In the last fifty years, livestock activity on Vall d'Alinyà has decreased almost until being erased, but some factors keep it alive. Therefore, the associated infrastructures are under the same situation. This both issues need to be studied with the aim to solve it. This project studies the actual livestock activity on the valley, as are also the associated infrastructures. Using the information given by local livestock eyewitness, a representative sample of the infrastructures has been inventoried and studied their historical uses. This information allows the understanding that actual status and use of the infrastructures is an indicator related with livestock activity. Once the issues associated to these infrastructures are understood, a DAFO analysis is required to see the threats and the opportunities, with the aim to set improvement proposals, giving a "new dimension" to the Vall d'Alinyà infrastructures. In the scope/frame/field of study, a totally of 49 infrastructures have been inventoried. Just a 20% preserved theirs historical uses, and some are now inside population centers. The best indicator that shows the status of Vall d'Alinyà is the following one: 40% of the inventoried infrastructures are not in use anymore. Trough the analysis of all the data and information is possible to develop measures, as the infrastructures can be reused and valorized.
Nota: Estam (Grup de recerca)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Infraestructures ramaderes ; Reaprofitament i valorització d'infraestructures ; Ramaderia ; Turisme rural ; Patrimoni cultural ; Alinyà (Vall) ; Alt Urgell (Catalunya)



Memòria
153 p, 9.8 MB

Article
14 p, 1018.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2017-01-25, darrera modificació el 2023-03-17



   Favorit i Compartir