Estudi del metabolisme del sistema general "Primats Grans" del Zoo de Barcelona i anàlisi de la viabilitat de certificació LEED i VERDE del subsistema "Nou edifici d'orangutans"
Aguado, Estela
Agut, Esther
Bedmar, Bàrbara
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Petit Boix, Anna, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Fecha: 2016
Descripción: 195 pag.
Resumen: En el darrers anys, el Zoo de Barcelona afronta diversos reptes importants, no tan sols com a conservador d'espècies, sinó també com educador ambiental i promotor de la sostenibilitat. En aquest sentit, es presenta un ampli horitzó d'actuacions, marcades pel Pla estratègic i el Pla d'Acció del mateix Zoo, encaminades a fomentar la millora continua d'aquest. És en aquesta línia, que sorgeix la necessitat del present projecte. Aquest se centra en l'anàlisi de l'etapa d'ús del sistema general de "Primats Grans" i un anàlisi de l'etapa de construcció de la última instal·lació construïda al Zoo el passat any 2015: el Nou Edifici d'Orangutans. En el primer cas, s'ha quantificat el metabolisme del sistema i s'ha arribat a la conclusió que aquest és molt ineficient en quant a consum d'aigua i energia: s'ha determinat que només aquest sistema requereix el 7% del consum energètic i el 9% del consum hídric totals del Zoo. En aquests estudi se detallen les raons. En el segons cas, s'han estudiat el grau d'aplicació dels criteris LEED i VERDE (dos certificacions ambientals d'edificis) en el nou edifici. Segons els resultats obtinguts, es determina que aquest edifici podria optar a un distintiu LEED PLATA i una HOJA VERDE, fet que repercutiria molt positivament en el renom del Zoo de Barcelona. Finalment, es presenten al Zoo de Barcelona diverses propostes de millora encaminades a augmentar l'eficiència del sistema així com a l'obtenció d'un dels distintius ambientals d'edificis anteriorment mencionats.
Resumen: En los últimos años, el Zoo de Barcelona afronta diversos retos importantes, no sólo como conservador de especies, sino también como educador ambiental y promotor de la sostenibilidad. En este sentido, se presenta un amplio horizonte de actuaciones, marcadas por el Plan Estratégico y el Plan de Acción del mismo Zoo, encaminadas a fomentar la mejora continua de éste. Es en esta línea que surge la necesidad del actual proyecto. Éste se centra en el análisis de la etapa de uso del sistema general "Primates Grandes" y en el análisis de la etapa de construcción de la última instalación construida en el Zoo el pasado año 2015: el Nuevo Edificio de Orangutanes. En el primer caso, se ha cuantificado el metabolismo del sistema y se ha llegado a la conclusión que éste es muy ineficiente en cuanto a consumo de hídrico y energético: se ha determinado que sólo este sistema requiere el 7% del consumo energético y el 9% del consumo hídrico totales del zoo. En el estudio se detallan las razones. En el segundo caso, se ha estudiado el grado de aplicación de los criterios LEED y VERDE (dos certificaciones ambientales de edificios) en el nuevo edificio. Según los resultados obtenidos, se determina que este edificio podría optar a un distintivo LEED PLATA y una HOJA VERDE, hecho que repercutiría en la reputación del Zoo muy positivamente. Finalmente, se presentan al Zoo de Barcelona diversas propuestas de mejora encaminadas a aumentar la eficiencia del sistema así como a la obtención de uno de los distintivos ambientales de edificios anteriormente mencionados.
Resumen: Recently, the Zoo of Barcelona is facing several challenges, not only as a biodiversity conservator but also as an environmental educator and sustainability promoter. In this field, there is a wide horizon of actions following the Strategic Plan and the Plan of Action of the Zoo, designed to keep improving the current situation of it. It is in this scope of action that the project arises. It is focused on the analysis of the Using Phase of the overall system, "Big Primates" and in the analysis of the Construction Phase of the latest building constructed in the Zoo in 2015: The New Building for Orangutans. In the Using Phase, it is studied the metabolism, and it is concluded that it is very inefficient in terms of water and energy. This unique system demands 7% of the total energy consumption and 9% of the total water consumption of the Zoo. In this research, there are detailed reasons. Relating it to the inefficiency in the water and energy consumption. In the Construction Phase, it is studied the viability to get an accreditation of LEED and VERDE (both, Environmental Certification for Buildings) for the new construction. According to the results, it is determined that this building could be certified with a SILVER LEED and a GREEN LEAF affecting positively to its reputation. Finally, it is going to be presented to the Barcelona's Zoo several improvement proposals aimed at increase the efficiency of the system and focused on obtaining one of the environmental certificates of buildings mentioned before.
Nota: Aquest document conté originàriament altre material i/o programari només consultable a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Titulación: Ciències Ambientals [2501915]
Plan de estudios: Grau en Ciències Ambientals [959]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Zoo de Barcelona ; Primats ; Metabolisme ; Sostenibilitat ; Eco-eficiència ; Arquitectura sostenible ; Certificació ambiental



Memòria
195 p, 5.7 MB

Article
10 p, 1.1 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultat de Ciencias. TFG

 Registro creado el 2017-01-25, última modificación el 2022-09-14



   Favorit i Compartir