Estudi i ambientalització de la gestió dels residus dels serveis de restauració fast food del Zoo de Barcelona
Argüello Ferrer, Daniel
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Petit Boix, Anna, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Date: 2016
Description: 98 pag.
Abstract: En els darrers anys, el Zoo de Barcelona no només té en compte la seva activitat com a conservador d'espècies, sinó que realitza funcions com les d'educador ambiental i promotor de la sostenibilitat. Per tal d'aconseguir avançar en aquestes activitats, aquest projecte es presenta com a una oportunitat per a millorar un dels serveis associats al Zoo de Barcelona més importants, els serveis de Restauració. Aquest projecte es centra en l'estudi del metabolisme de la matèria en quant a la utilització de recursos i producció de residus d'aquests centres, que suposen 100 tones de residus l'any, que signifiquen aproximadament un 40% dels residus generats al Zoo de Barcelona (el 66% si no es té en compte la matèria orgànica). Primerament s'han estudiat els recursos utilitzats en forma d'envasos per conèixer d'on provenien els residus, descobrint la gran diversitat d'envasos que s'utilitzen, i aquests suposen el 80% dels residus generats per aquests serveis. També s'estudia el sobre envasat dels productes oferts en aquest servei trobant que hi ha envasos innecessaris. En segon cas, s'han quantificat els residus que es generen dintre de la cuina dels serveis (20Tn) i els residus que es generen fora d'aquesta a causa de l'activitat d'aquests serveis (80Tn), la seva tipologia i la gestió que se'n fa d'aquests, ja sigui per part dels treballadors o dels visitants del Zoo de Barcelona. Finalment, es presenten al Zoo de Barcelona diverses propostes de millora encaminades a millorar i facilitar la gestió d'aquests materials en el sistema.
Abstract: En los últimos años, el Zoo de Barcelona no sólo tiene en cuenta su actividad como conservador de especies, si no que realiza funciones como las de educador ambiental y promotor de la sostenibilidad. Para conseguir avanzar en estas actividades, este proyecto se presenta como una oportunidad para mejorar uno de los servicios asociados al Zoo de Barcelona más importante, los servicios de Restauración. Este proyecto se centra en el estudio del metabolismo de la materia en cuanto a la utilización de recursos y la producción de residuos de estos centros, que suponen 100 toneladas de residuos al año, que significan aproximadamente un 40% de los residuos generados en el Zoo de Barcelona (el 66% si no se tiene en cuenta la materia orgánica). Primeramente, se han estudiado los recursos utilizados en forma de envases para conocer de dónde provienen los residuos, descubriendo la gran diversidad de envases que se utilizan, y estos suponen el 80% de los residuos generados por estos servicios. También se estudia el sobre envasado de los productos ofrecidos en estos servicios encontrando que existen envases innecesarios. En segundo caso, se han cuantificado los residuos que se generan dentro de la cocina de los servicios (20 Tn) y los residuos que se generan fuera de esta a causa de la actividad de estos servicios (80 Tn), su tipología y la gestión que se hace de estos, ya sea por parte de los trabajadores o de los visitantes del Zoo de Barcelona. Finalmente se presentan al Zoo de Barcelona diversas propuestas de mejora encaminadas a mejorar y facilitar la gestión de estos materiales en el sistema.
Abstract: In the last years, the Zoo of Barcelona not only preserves the species, but also undertakes activities as environmental educator and as sustainability promotor. To get ahead in these activities, this project is an opportunity to improve one of the services associated to the Zoo of Barcelona, the Restoration services. This project focuses on the study of the material flow in terms of resources and waste generation in these services, that suppose 100 tons of waste every year, that means approximately a 44% of the waste generation of the Zoo of Barcelona (the 66% if we don't take in account the organic matter). First, we studied the utilisation of resources in the packaging to know where they come from, discovering the big diversity of the packaging used, since that suppose the 80% of the waste generated in these services. Also we studied the over packaging of the products offered in these services finding unnecessary packaging. In second place, the waste generated inside the kitchen of that services has been quantified (20 Tn) and the waste generated outside of that because the activities of these services (80Tn), their typology and the management of they, either by the employers or by the visitants of the Zoo of Barcelona. Finally we provide the Zoo of Barcelona a variety of suggestions of improvement to improve and ease the management of that matter.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Studies: Ciències Ambientals [2501915]
Study plan: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Zoo de Barcelona ; Metabolisme ; Sostenibilitat ; Residus ; Menjar ràpid ; Fast food



Memòria
98 p, 3.9 MB

Article
10 p, 714.1 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Experimental sciences > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Research literature > Bachelor's degree final project > Sciences Faculty

 Record created 2017-01-25, last modified 2022-09-14



   Favorit i Compartir