Avaluació de la dosi ambiental en una mina d'urani : la mina Eureka
Sánchez Hosta, Laura
Tumbaco Valarezo, Estefania
Vila Jiménez, Roger
Garcia-Orellana, Jordi, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Zarroca Bonet, Mario, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2016
Descripció: 142 pag.
Resum: L'urani és un mineral del qual se'n deriven opinions molt diferents, ja sigui per la població en general com pels científics, degut a la radiació que se'n desprèn, així com dels gasos o altres elements. Una part de la societat, a dia d'avui rebutja de manera molt clara l'element en qüestió, i sobretot les mines d'explotació de les quals se n'extreu. Consideren que mobilitzar aquest material és molt perillós per la seva salut i pel medi ambient en general. Una altra, però, hi veu una alta possibilitat de producció d'energia i un nou recurs que s'ha d'explotar d'alguna manera, ja sigui extractivament o com atractiu turístic. Tot i així, no se sap quins són els efectes que poden causar aquestes explotacions per si mateixes. És a dir, quins són els efectes que causa l'activitat antròpica i què no causaria el jaciment de manera natural sense ser explotat. Existeix una gran incertesa general pel que fa al desenvolupament de la mineria d'urani i això, sovint, porta a acusacions i teories sense fonaments. En aquest treball s'ha volgut avaluar les dosis d'una zona que als anys 60 va ser el centre d'atenció per contenir unes quantitats de minerals d'urani considerables, i de les quals es varen fer diverses cates i sondeigs. A dia d'avui, aquesta zona contempla un pla per tal de desenvolupar un itinerari turístic i fer-ne promoció per incrementar el nombre de visitants a l'any. Aquesta variació en el futur de les mines, implica un increment de les possibles exposicions a les que diferents persones es veuran sotmeses: els visitants, els treballadors en l'itinerari, els científics, etc. En definitiva, es vol conèixer si aquelles zones antropitzades per la mineria d'urani estan directament relacionades amb zones de major dosi, amb valor molt per sobre de la dosi de fons (0. 05 µSv/h).
Resum: El uranio es un mineral del cual se derivan opiniones muy diferentes, ya sea por la población en general como por los científicos, debido a la radiación que se desprende, así como de los gases y otros elementos. Una parte de la sociedad, a día de hoy rechaza de manera muy clara el elemento en cuestión, y sobre todo las minas de explotación de las cuales se extrae el material. Consideran que movilizar este material es peligroso para su salud y para el medio ambiente en general. Otra, pero, ve otra posibilidad de producción de energía y un nuevo recurso a explotar de algún modo, ya sea extractivamente o como atractivo turístico. Aun así, no se sabe cuáles son los efectos que causa la actividad antrópica y que no causaría el yacimiento de manera natural sin ser explotado. Existe una gran incerteza general en cuanto al desarrollo de la minería de uranio y esto, a veces, lleva a acusaciones y teorías sin fundamentos. En este trabajo se ha querido avaluar las dosis de una zona que en los años 60 fue el centro de atención por contener unas cantidades de mineral de uranio considerables, y de las cuales se hicieron diversas catas y sondeos. A día de hoy, esta zona contempla un plan para desarrollar un itinerario turístico y hacer la promoción para incrementar el nombre de visitantes al año. Esta variación en el futuro de las minas, implica un incremento de las posibles exposiciones a las que diferentes personas se ven sometidas: los visitantes, los trabajadores del itinerario, los científicos, etc. En definitiva, se quiere conocer si aquellas zonas entropizadas por la minería de uranio están directamente relacionadas con zonas de mayor dosis, con valores muy por encima de la dosis de fondo (0. 05 µSv/h).
Resum: Uranium is a mineral which originate very different opinions. On the one hand the population in general, on the other hand the scientifics, due to radiation that irradiate. Also the gas and other elements. These days a part of society refuse very clearly that element and pretty much the strip mining which pull out the material. One part considers that mobilise this material is dangerous for health and enviroment too. But another part see the possiblity to produce energy and a new resource either extraction or touristic atractive. Even so, we don't know which are the efects of the anthropic activity and won't causes the natural deposit without human interaction. Exist a big uncertainty due to the uranium mining developement and sometimes cause charges and theories without fundaments. In this study we have want to evaluate the dose of a zona that was the center of atention at the 60's due to contain a considerable quantity of uranium mineral. Nowday this zone has a plan to develop a touristic itinerary and promote it to increase the number of visitor in a year. This variation in the mine future will cause an increase of the possibly people expose. Thes people are the tourists, the intinerary workers, scientifics, etc. In conclusión, we want to know if those zones which were affected by the uranium mining, are directly related with the zones that present the highest dose, with values higher than the background dose (0. 05 µSv/h).
Nota: Eureka (Grup de recerca)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Urani ; Mineria d'urani ; Mines Eureka ; Pallars Jussà (Catalunya) ; Extracció ; Activitat antròpica ; Itinerari turístic ; Depòsits naturals



Memòria
142 p, 9.1 MB

Article
8 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2017-01-27, darrera modificació el 2023-03-17



   Favorit i Compartir