Crisi i ajustament del mercat de treball a Catalunya : una perspectiva històrica
Molina Romo, Óscar 1962- (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT))
Esteban, Fernando (Universitat de València)

Fecha: 2010
Resumen: Comparat amb altres països de l'entorn europeu, l'impacte de la crisi financera internacional en el creixement real de les economies catalana i espanyola ha estat de proporcions més grans (OECD, 2009). Les raons que expliquen la gravetat d'aquesta crisi són ben conegudes i es poden resumir en un patró de creixement econòmic basat en una expansió del crèdit sense precedents, un model econòmic esbiaixat cap a sectors com la construcció o el turisme i una expansió de l'ocupació basada en el sector immobiliari i la bombolla creada entorn d'aquest. Si bé l'impacte diferencial de la crisi en els agregats econòmics de Catalunya i Espanya queda ben palès en les dades de creixement, aquell és encara superior si es mira l'evolució del mercat de treball i, en particular, les xifres d'ocupació i d'atur (Pajares, 2009; Domingo i Sabater, 2009). Si, durant els anys de ràpida expansió econòmica, les economies catalana i espanyola van crear gairebé un 70 % del total de l'ocupació generada a la Unió Europea (UE) en el període 2000-2007, la destrucció d'aquesta ha estat igual d'intensa o més, amb les repercussions socials que això suposa. Després de dos anys de destrucció neta d'ocupació, les últimes dades permeten entreveure l'inici d'una lleu recuperació, que, no obstant això, serà lenta comparada amb la d'altres països del nostre entorn. És, doncs, un bon moment per a començar a fer balanç de les conseqüències en termes d'ocupació que ha tingut la crisi econòmica. Aquest és el primer objectiu d'aquest article. Així doncs, una anàlisi detallada de l'evolució del mercat de treball mostra com els costos de l'ajustament, mesurats en termes d'atur, han recaigut de manera asimètrica entre els diferents grups de població. Al mateix temps, el creixent nombre de veus que demanen un canvi en el model de creixement i, en conseqüència, del mercat de treball fa aconsellable una diagnosi de la situació adoptant una perspectiva històrica. És per això que el segon aspecte d'aquest article consisteix a comparar l'evolució dels principals agregats del mercat de treball a Catalunya després de la recessió de principi dels noranta amb l'actual. L'objectiu d'aquest exercici és doble. D'una banda, entendre la dimensió real de l'impacte de la recent crisi sobre el mercat de treball a Catalunya i, en particular, sobre col·lectius de treballadors especialment vulnerables. I, de l'altra, analitzar a través d'aquesta comparació l'efecte que la immigració ha tingut en el patró d'ajustament del mercat de treball davant la recessió econòmica.
Nota: Background of INCASI Project H2020-MSCA-RISE-2015 GA 691004. WP1: Compilation
Derechos: Tots els drets reservats.
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Model econòmic ; Catalunya ; Ocupació ; Mercat de treball
ISBN: 978-84-9965-025-8
Publicado en: Societat catalana. Associació Catalana de Sociologia, : 2010

Adreça alternativa: http://publicacions.iec.cat/PopulaFitxa.do?moduleName=&subModuleName=&idCatalogacio=12168#


17 p, 188.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2017-02-28, última modificación el 2023-10-01



   Favorit i Compartir