Els raigs brillants del Sol Naixent : Nacionalisme i revisionisme a Japó: una qüestió de memòria històrica (1948 - 2016)
Pubill Brugués, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània)

Data: 2017
Resum: Com a conseqüència de la fi de la dinàmica de Blocs i de la regionalització asiàtica, l'ascens d'una revifalla nacionalista a Japó a principis de segle XXI es palesa en la censura de llibres d'història escolars, en la museïtzació de punts de vista revisionistes i en la politització d'un espai problemàtic com és el santuari de Yasukuni. A partir de l'anàlisi de les contradiccions en què s'edificà la pau, evidenciades en l'ambigüitat de la figura imperial, en la fragilitat d'una memòria històrica atrapada pels relats dels vencedors i en l'actitud bipartida de la societat nipona respecte la contesa, la qual bascula entre la culpa i el victimisme, el present article pretén abordar els orígens de l'onada revisionista i com ha sabut arribar a dia d'avui a la joventut gràcies al manga i internet.
Resum: Como consecuencia del final de la dinámica de bloques y de la regionalización asiática, el ascenso de un resurgimiento nacionalista en Japón a principios de siglo XXI se manifiesta en la censura de libros de historias escolares, en la museización de puntos de vista revisionistas y en la politización de un espacio problemático como es el santuario de Yasukuni. A partir del análisis de las contradicciones en que se edificó la paz, evidenciadas en la ambigüedad de la figura imperial, en la fragilidad de una memoria histórica atrapada por los relatos de los vencedores y en la actitud contradictoria de la sociedad nipona respecto la contienda, la cual oscila entre la culpa y el victimismo, el presente artículo pretende abordar los orígenes de la ola revisionista y cómo ha sabido llegar a día de hoy a la juventud gracias al manga y internet.
Resum: The rise of a nationalist resurgence in Japan at the beginning of the twenty-first century was the result of ending the block dynamics in international strategy and Asian regionalization. This has expressed itself in the censorship of school history books, the musealization of revisionist or the politicization of a problematic space such as the Yasukuni sanctuary. The present article aims to address the origins of the revisionist wave and how it has managed to reach today's youth through manga and the internet. For that purpose, they are analyzed the contradictions in which peace was build, evidenced in the ambiguity of the imperial figure, in the fragility of the historical memory trapped by the stories of the victors and the self contradictory attitude of Japanes society towards the war, between guilt and victimism.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Nacionalisme japonès ; Revisionisme, memòria històrica ; Yasukuni ; Manga ; Nacionalismo japonés ; Revisionismo ; Memoria histórica ; Japanese nationalism ; Revisionism ; Historical memory
Publicat a: Tiempo devorado, Vol. 4 Núm. 1 (2017) , p. 87-115 (Articles) , ISSN 2385-5452

Adreça original: https://revistes.uab.cat/tdevorado/article/view/v4-n1-pubill
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/tdevorado/article/view/320904


29 p, 7.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Tiempo devorado
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2017-04-06, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir