La didàctica de la geografia des de la perspectiva constructivista
Benejam, Pilar 1937-

Data: 1992
Resum: La didactique de la géographie a un aspect théorique et un aspect pratique. Au niveau théorique la didactique a souvent hésité entre les approches humanistes et les formulations behavioristes. Dans la pratique, les deux écoles ont donné des réponses précieuses, mais partielles, aux problemes de l'enseignement et de l'apprentissage de telle façon que beaucoup d'écoles ont adopté des attitudes pluralistes et flexibles qui présentaient des contradictions théoriques évidentes. Aujourd'hui cette problématique n'est plus en vigueur parce que les théories constructivistes de l'apprentissage ont intégré dans un meme schéma explicatif les deux écoles en concurrence. Cet article analyse les bases théoriques de cette nouvelle synthese afin de démontrer que la connaissance est en meme temps une construction personnelle et une construction sociale. La restructuration représentée par le constructivisme en didactique peut se concrétiser en quatre moments ou étapes: l'exploration des concepts préalables des eleves sur l'espace et le territoire, le processus d'introduction de nouveaux concepts ou de modification de ceux-la et l'application des apprentissages a la résolution de problemes dans des contextes domés. Finalement, meme si l'on accepte les limites de la théorie constructiviste, on argue que l'on pourrait envisager une quatribme étape qui supposerait le développement d'une conscience critique et d'une attitude de responsabilité sociale.
Resum: The didactics of geography has both a theoretical and a practical side. At a theoretical level, didactics have doubted between humanist and conductist approaches, although at a practical level both schools have given valuable, but partial, solutions for the problems of teaching and learning. The result was that many schools adopted pluralist and flexible attitudes which gave rise to obvious theoretical contradictions. Nowadays this problem has lost importance because these two competing schools have been integrated in a single explicative scheme through constructivist learning theories. The article analyses the theoretical basis of this new synthesis, thus demonstrating that knowledge is a personal and, at the same time, a social acquisition. The introduction of constructivism has implied didactical restructuring which can be divided into four phaces: the prior exploration of spatial concepts by pupils; the process of leaming new concepts, or modifying former ones; and the application of this newly-acquired knowledge for the solution of problems in adequately-proportioned contexts. Finally, the limitations of constructivist theory are recognised, but, in its favour, it is argued that its premises give rise to a fourth phase which involves the development of critica1 consciousness and an attitude of social responsibility.
Resum: La didactica de la geografia tiene una vertiente teórica y una vertiente practica. A nivel teórico la didactica ha dudado entre las propuestas hurnanistas y las formulaciones conductistas, pero a nivel practico ambas escuelas han aportado respuestas válidas, aunque parciales, a los problemas de la enseñanza y del aprendizaje, de manera que muchas escuelas adoptaron posturas pluralistas y flexibles que presentaron contradicciones teóricas evidentes. Hoy esta problematica ha perdido vigencia porque las teorias constructivistas del aprendizaje han integrado en un mismo esquema explicativo las dos escuelas en competencia. El articulo analiza las bases teóricas de esta nueva síntesis para demostrar que el conocimiento es a la vez un constructo personal y un constructo social. La reestructuración que el constructivisme ha representado en el campo de la didactica se concreta en este articulo en cuatro momentos o fases: la exploración de los conceptos previos de los alumnos sobre el espacio y el territorio, el proceso de introducción de nuevos conceptos o de modificación de lo anteriores y la aplicación de los aprendizajes a la solución de problemas en contextos proporcionados. Finalmente se reconocen 10s limites de la teoria constructivista, pero se argumenta que sus supuestos permiten considerar una cuarta fase que implicaria el desarrollo de una conciencia critica y de una actitud de responsabilidad social.
Resum: La didactica de la geografia té un vessant teòric i un vessant practic. A nivell teòric la didàctica ha dubtat entre les propostes humanistes i les formulacions conductistes, pero a nivell practic les dues escoles han aportat respostes valuoses, encara que parcials, als problemes de l'ensenyament i de l'aprenentatge, de manera que moltes escoles adoptaven postures pluralistes i flexibles que presentaven contradiccions teòriques evidents. Avui aquesta problemàtica ha perdut vigència perquè les teories constructivismes de l'aprenentatge han integrat en un mateix esquema explicatiu les dues escoles en competència. L'article analitza les bases teòriques d'aquesta nova síntesi per demostrar que el coneixement és alhora un constructe personal i un constructe social. La reestructuració que el constructivisme ha representat en el camp de la didàctica es concreta en aquest article en quatre moments o fases: l'exploració dels conceptes previs dels alumnes sobre l'espai i el territori, el procés d'introducció de nous conceptes o de modifícació dels anteriors i l'aplicació dels aprenentatges a la solució de problemes en contextos proporcionats. Finalment es reconeixen els límits de la teoria constructivista, però s'argumenta que els seus suposits permeten considerar una quarta fase que implicaria el desenvolupament d'una consciencia critica i d'una actitud de responsabilitat social.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 21 (1992) p. 35-52, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41557


18 p, 599.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-11, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir