Migració de dones i història personal. El retorn des d'Europa
Pascual de Sans, Àngels, 1938-, 1938-
Cardelús, Jordi

Data: 1992
Resum: Entre les années 1982 et 1987 les auteurs de cet article ont mené une recherche sur le sujet général de la mobilité spatiale de la population de la région métropolitaine de Barcelona et, plus spécialement, sur les déplacements qualifiés comme mouvements de retour. Le travail s'est centré, dans une première étape, dans l'elaboration d'une information statistique, soit disponible au préalable soit recuillie expressément. Dans une deuxième étape on a fait une vaste enquete comprennant des entretiens à des personnes revenues censées comme des chefs de famille. Même si le sexe n'était pas en principe un critere de sélection la présence de population féminine a une importance suffisante pour s'ètre engagé dans une recherche au sujet des femmes dans les migrations en partant de l'analyse concrete du mouvement vers l'Europe. Après avoir revu les caractéristiques des trajectoires migratoires, des histoires familiales et laborales et des différentes formes d'insertion sociale, on s'est posé la question de l'incidence du ròle de la mobilité dans les différences qu'on peut remarquer entre les sexes. On a pu ainsi constater que le concept de statut de la femme migrante comprend une grande variété de situations qui sont à la fois une manifestation de réalités sociales et processus sociaux diverses et complexes.
Resum: Between 1982 and 1987, the authors of this article undertook research on the general subject of the spatial mobility of the population of the Barcelona Metropolitan Area and, in particular, on the movements classified as «return migrations». The first stage of the study centred on the collection of statistical information data, both previously compiled and newly elaborated for the purpose. At a second stage, a detailed questionnaire was carried out, interviewing returned emigrants registered as heads of family. Although the sex variable was not contemplated as a criterion for selection, the female population bears sufficient weight to make a study of the subject of women in migration movements feasible, based on the specific case of out-migration to Europe. An analysis of migration patterns, family and job histories, and the form of social integration of migrants raises the question of the varying influence of mobility on differences identified between the sexes. It can be asserted that the concept of «status» of migrant women covers a great variety of situations, which are, at the same time, the expression of diverse and complex social realities and processes.
Resum: Entre los años 1982 y 1987 los autores de este articulo llevaron a cabo una investigación sobre el tema general de la movilidad espacial de la población en el área metropolitana de Barcelona y, más específicamente, sobre los desplazamientos calificados como movimientos de retorno. El trabajo se base, en primera instancia, en la elaboraci6n de información estadística, previamente disponible o bien recopilada expresamente. En segundo término, se realiza una amplia encuesta, con entrevistas a personas retornadas que figuraban en los registros como cabezas de familia. Aunque la variable sexo no se contemplaba como criterio de selección, la presencia de población femenina tiene suficiente entidad como para dar pie a una exploración sobre el tema de las mujeres en la migración, a partir del caso concreto de la migración exterior a Europa. Después de repasar las características de las trayectorias migratorias. de las historias familiares y laborales v de las formas de inserci6n social de los migrantes, la cuestión que se plantea es la incidencia de la movilidad en las diferencias que se observan entre sexos. Se constata que el concepto de estatus de la mujer migrante engloba una gran variedad de situaciones, que son a su vez manifestación de realidades y procesos sociales diversos y complejos.
Resum: Entre els anys 1982 i 1987, els autors d'aquest article van portar a terme una investigació sobre el tema general de la mobilitat espacial de la població a l'àrea metropolitana de Barcelona i, mes específicament, sobre els desplaçaments qualificats com a moviments de retorn. El treball es va basar, en primera instància, en l'elaboració d'informació estadística, prèviament disponible o bé recopilada expressament. En un segon pla, es va realitzar una Amplia enquesta, amb entrevistes a persones retornades que figuraven en els registres com a caps de família. Tot i que la variable sexe no era contemplada com a criteri de selecció, la presència de població femenina té suficient entitat com per donar peu a una exploració sobre el tema de les dones en la migració, a partir del cas concret de la migració exterior a Europa. Després de repassar les característiques de les trajectòries migratòries, de les històries familiars i laborals i de les formes d'inserció socials dels migrants, la qüestió que es planteja és la incidència de la mobilitat en les diferències que s'observen entre els sexes. Es constata que el concepte d'estatus de la dona migrant engloba una gran varietat de situacions, que són a la vegada manifestació de realitats i processos socials diversos i complexos.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 19-20 (1992) p. 81-102, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41532


22 p, 628.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-11, darrera modificació el 2023-06-12



   Favorit i Compartir