Tècniques Diagnòstiques en Immunologia Mèdica [103641]
Pujol-Borrell, Ricardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Vives Pi, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Calle Martín, Óscar de la
Martínez Cáceres, Eva María (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Juárez Rubio, Cándido
Hernández González, Manuel
Amengual Guedan, Maria Jose (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Moga Naranjo, Maria Esther
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Additional title: Técnicas Diagnósticas en Inmunología Médica
Date: 2017-18
Abstract: L'objectiu general és l'assoliment per part dels estudiants de la comprensió de les tècniques que es fan servir de forma habitual dins d'un servei de immunologia clínica i les bases del funcionament del laboratori d'immunologia diagnòstica Contextualització Aquesta assignatura pretén apropar als alumnes que ja coneixen el funcionament del sistema immune en estat de salut i de malaltia, a les principals tècniques que s'usen al laboratori d'immunologia diagnòstica i als 1 algoritmes que s'apliquen per recolzar el diagnòstic clínic. Es centra en hipersensibilitat, autoimmunitat, immunoquímica, immunodeficiències, histocompatibilitat i immunogenètica També es fa una petita introducció als principis del diagnòstic de laboratori. Justificació Des de mitjans del passat segle quan es descobreixen les cèl·lules LE no han deixat d'incorporar-se proves diagnòstiques que mesuren l'estat i les respostes del sistema immune. El cos de coneixements immunològics ques'apliquen al diagnòstic de malalties del sistema immune i de situacions en els que la resposta immune juga un paper important com el trasplantament constitueixen la immunologia diagnòstica. Aquest és un camp molt més concret que el d'immunologia clínica que inclou un enfocament més global de les malalties immunològiques i que inclou a més aspectes de terapèutica. Les tècniques que s'utilitzen als laboratoris d'immunologia diagnòstica constitueixen un compendi dels mètodes més fiables, robustos, reproduïbles i mesurables de l'espectre dels disponibles a l'immunòleg. Se'ls incorpora a més components específics que a vegades constitueixen desenvolupaments addicionals molt enginyosos per aconseguir una major rapidesa del protocol i una robotització del procés o de part d'ells. El volum de determinacions d'immunologia diagnòstica en el sistema sanitari és important doncs no solament es realitzen en laboratoris especialitzats sinó també en molts laboratoris generals d'anàlisis clíniques. Existeix una indústria productora de kits per a realitzar aquestes determinacions i una sèrie d'empreses de base biotecnològica que donen suport a aquestes determinacions i també hi ha agències de control de qualitat. Sent la immunologia una àrea científicament molt activa i persistint la necessitat de millorar el diagnòstic de les malalties de base immunològica, s'explica que la immunologia diagnòstica sigui una àrea molt importantper a les activitats de recerca i d'innovació.
Abstract: El objetivo general es la consecución, por parte de los estudiantes, de la comprensión de las técnicas que se utilizan de forma habitual en un servicio de inmunología clínica y las bases del funcionamiento del laboratorio de inmunología diagnóstica. Contextualización La asignatura pretende acercar a los estudiantes que conocen el funcionamiento del sistema inmune en estado de salud y enfermedad a las principales técnicas utilizadas en el laboratorio de inmunología diagnóstica y a los algoritmos aplicados para apoyar el diagnóstico clínico. Se centra en hipersensibilidad, autoinmunidad, inmunoquímica, inmunodeficiencias, histocompatibilidad e inmunogenética. También se hace 1 autoinmunidad, inmunoquímica, inmunodeficiencias, histocompatibilidad e inmunogenética. También se hace una pequeña introducción a los principios del diagnóstico de laboratorio. Justificación Desde mediados del siglo pasado, cuando se descubren las células LE, no han dejado de incorporarse pruebas diagnósticas que miden el estado y las respuestas del sistema inmune. El cuerpo de conocimientos inmunológicos que se aplican al diagnóstico de enfermedades del sistema inmune y de situaciones en las que la respuesta inmune juega un papel importante, como el trasplante, constituyen la inmunología diagnóstica. Este es un término más concreto que el de la inmunología clínica, que incluye un enfoque más global de las enfermedades inmunológicas y que incluye más aspectos de terapéutica. Las técnicas que se utilizan en los laboratorios de inmunología diagnóstica constituyen un compendio de los métodos más fiables, robustos, reproducibles y mesurables del espectro de los disponibles para el inmunólogo. Se les incorpora más componentes específicos, que a veces constituyen desarrollos adicionales muy ingeniosos para conseguir una mayor rapidez del protocolo y una robotización del proceso o de parte de este. El volumen de determinaciones de inmunología diagnóstica en el sistema sanitario es importante, ya que no solo se realizan en laboratorios especializados sino también en muchos laboratorios generales de análisis clínicos. Existe una industria productora de kits para realizar estas determinaciones y una serie de empresas de base biotecnológica que dan apoyo a estas determinaciones, además de agencias de control de calidad. Siendo la inmunología un área científicamente muy activa y persistiendo la necesidad de mejorar el diagnóstico de las enfermedades de base inmunológica, se explica que la inmunología diagnóstica sea un área muy importante para las actividades de investigación y de innovación.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Studies: Medicina [2502442]
Study plan: Grau en Medicina [1192]
Document: Objecte d'aprenentatgeCatalà
6 p, 87.8 KB

Castellà
5 p, 80.4 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2017-07-14, last modified 2023-02-08   Favorit i Compartir