Efectes de l'aprenentatge de tècniques de relaxació en la pràctica de natació no competitiva
Pintanel i Bassets, Mònica (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)

Additional title: Efectos del aprendizaje de técnicas de relajación en la practica de la natación no competitiva
Date: 2001
Abstract: En general, les persones que aprenen a relaxar-se obtenen uns beneficis clars en totes les àrees de la seva vida. L'estudi present pretén comprovar si aquest aprenentatge també té efectes en el camp de l'activitat física i l'esport i, concretament, en la pràctica de natació no competitiva. S'ha dut a terme una intervenció de cas únic, on s'ensenyava un paquet de tècniques psicològiques de relaxació i conscienciació corporal i s'ha avaluat de quina manera l'aplicació d'aquestes tècniques ha afectat el context esportiu. Els resultats mostren diferències en dos moments: a) abans de conèixer les tècniques de relaxació i b) després d'aplicar-les. Així, abans d'aplicar-les, el subjecte entrenava d'una manera més competitiva, esforçant-se més enllà del que podia i mantenia una actitud centrada en els resultats. En canvi, després d'aplicar-les, quan neda s'adona més de les sensacions del cos, gaudeix del procés i distingeix quina és la musculatura implicada en el gest esportiu i quina no. Les conclusions assenyalen que la pràctica de relaxació també pot ajudar en àrees com la prevenció de lesions i l'assessorament en el període de la retirada esportiva.
Abstract: En general, las personas que aprenden a relajarse obtienen unos claros beneficios en todos los ambitos de su vida. El presente estudio pretende comprobar si este aprendizaje también tiene consecuencias en el campo de la actividad física y el deporte y, mas concretamente, en la practica de la natación competitiva. Se ha llevada a cabo una intervención de caso único, donde se enseñaba un paquete de técnicas psicológicas de relajación y concienciación corporal, y se ha evaluado de que manera ha afectado su aplicación en el contexto deportivo. Los resultados muestran las diferencias en dos momentos: a) antes de conocer las técnicas de relajación y b) después de aplicarlas. Así, antes de aplicarlas, el sujeto entrenaba de una manera mas competitiva, se esforzaba mas de lo que podia y manteni una actitud centrada en los resultados. En cambio, después de aplicarlas, al nadar nota mas las sensaciones del cuerpo, disfrutando del proceso y distinguiendo cua I es la musculatura implicada en el gesto deportivo y cuaI no. Las conclusiones indican que la practica de relajación también puede ayudar en areas como la prevención de lesiones y el asesoramiento en el período de la retirada deportiva.
Abstract: In general, people who leam to relax obtain obvious benefits in all areas of their lives. This study will try to show if this learning also has effects in the field of physical actlvity and sport and, to be more exact, in the practice ot non-competitive swimming. We have carried out one single case where we taught a series ot psychological techniques of relaxation and body consciousness, and we have evaluated in what way its application in a sporting context has been affected. The results show differences at two moments: a) before knowing the relaxation techniquies and b) after applying them. So, before applying them, the subject trained in a more competitive way, forcing himself beyond the limit, and maintained an attitude focused on the results. On the other hand, alter applying them, he swims noticing more the body sensations, takes pleasure from the process and distinguishes which are the muscles involved in the sporting movement and which nat. The conclusions shaw that the practice of relaxation can also help in areas such as the prevention of injuries and advice in the period of sporting retirement.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català i castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Tècniques de relaxació ; Natació ; Psicologia ; Lesions ; Retirada esportiva ; Técnicas de relajación ; Natación ; Psicología ; Lesiones
Published in: Apunts. Educació física i esports, Num. 63 (2001) , p. 15-19, ISSN 0214-8757

Adreça alternativa: https://www.revista-apunts.com/hemeroteca?article=351


5 p, 2.5 MB

Castellà
5 p, 2.5 MB

The record appears in these collections:
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2017-12-14, last modified 2022-02-06



   Favorit i Compartir