Servir atacant en voleibol : servei amb salt sobre un peu
Nikolovski, Zoran (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Balius Matas, Xavier (Centre d'Alt Rendiment (Sant Cugat del Vallès, Catalunya))
Draganic, Branko

Títol variant: Sacar atacando en voleibol : saque con salto sobre un pie
Data: 2004
Resum: El servei és el primer atac d'un equip de voleibol. Tant en l'alt nivell com en categories inferiors, el servei pot facilitar l'obtenció de punts, especialment si s'utilitza la tècnica més potent, el servei amb salt, o servei potència. Si hi incorporem alguna variant tècnica en la realització d'aquest servei, l'execució del salt sobre un sol peu i el posterior cop a la bola amb un liftat en contra de les agulles del rellotge, hem observat algunes diferències respecte al servei potència normal que fan, d'aquest, un servei a tenir en compte. A banda de les seves característiques mecàniques, com ara un temps de volada de la pilota més curt gràcies al fet que aquesta és copejada més a prop de la xarxa, una velocitat horitzontal similar al servei potència normal, i un angle de rebot en la recepció més impredictible, s'exposen d'altres característiques que el fan un servei tan eficaç o més que el servei potència habitual.
Resum: El saque es el primer ataque de un equipo de voleibol. Tanto en alto nivel como en categorías inferiores el saque puede facilitar la obtención de puntos, especialmente si se utiliza la técnica más potente, el saque con salto, o saque potencia. Incorporando alguna variante técnica en la realización de este saque, la realización del salto solamente sobre un pie golpeando posteriormente la bola con un liftado en contra de las agujas del reloj, hemos observado algunas diferencias respecto al saque potencia normal, que hacen de este un saque a tener en cuenta. Aparte de sus características mecánicas, como son un tiempo de vuelo más corto de la bola gracias a que esta es golpeada más cerca de la red, una velocidad horizontal similar al saque potencia normal, y un ángulo de rebote en la recepción más impredecible, se exponen otras características que lo hacen un saque tanto o más eficaz que el saque potencia habitual.
Resum: The serve is the first volleyball team's attack. At high performance levels, as well as at lower categories the serve can ease the achievement of favorable points. This is so specially if the jump serve, also known as power serve, is used. A different way of performing this serve is suggested: jumping on one foot only, and impacting the ball lifting it counter-clockwise. Mechanical characteristics like a shorter flight time due to a closer to the net ball's impact, a similar to the normal jump serve horizontal velocity, and a less predictable bounce on the arm's defense, make this serve a similar yet a best first team's attack.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català i castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Biomecànica ; Anàlisi fotogramètrica ; Anàlisi tridimensional (3D) ; Servei xinès ; Servei sobre un peu ; Centre de masses (CM) ; Velocitats vertical i horitzontal ; Biomecánica ; Análisis fotogramétrico ; Análisis tridimensional (3D) ; Saque chino ; Saque sobre un pie ; Centro de masas (CM) ; Velocidades vertical y horizontal ; Biomechanics ; Photogrametric analysis ; Three-dimensional analysis (3D) ; One foot serve ; Center of mass (CM) ; Horizontal and vertical velocities
Publicat a: Apunts. Educació física i esports, Num. 76 (2004) , p. 59-63, ISSN 0214-8757

Adreça alternativa: https://www.revista-apunts.com/hemeroteca?article=275


5 p, 1.7 MB

Castellà
5 p, 1.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2017-12-14, darrera modificació el 2022-02-06



   Favorit i Compartir