Las Características geográficas de los matrimonios como indicador de las migraciones interprovinciales en España
Cabré, Anna, 1943-
Muñoz Pradas, Francesc
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics

Publicació: Barcelona Centre d'Estudis Demogràfics 1987
Resum: Per tal de poder estudiar la relació entre la geografia dels matrimonis i la migració interprovincial a España des de 1975, especialment pel que fa referència als efectius en edat de casar-se, els autors d'aquest article han elaborat, a partir de la residència anterior dels esposos, el lloc de celebració del matrimoni i la residència dels cònjugues, dos indicadors del sentit de les migracions E i f, i un indicador sintètic, g, producte d'ambdós. Els autors observen una forta correlació entre els valors d'aquests indicadors i el caràcter migratori de la província. En les províncies de tradició emigratòria preval el lloc de celebració del matrimoni per damunt del de residència, així mateix el lloc de residència de l'esposa domina sobre el de l'espós. L'evolució d'aquests índexs en el període 1975-1980 mostra una reducció progressiva que semblaria indicar una disminució dels moviments migratoris durant aquest quinquenni. Si en un futur aquest indicadors augmentessin, podria indicar una tendència de la recuperació de la migració d'efectius joves encara que això estigués amagat, a nivell de saldos globals, per migracions de retorn d'adults i jubilats que cada vegada esdevenen més importants.
Resum: A fin de investigar la relación entre la geografía de los matrimonios y la migración interprovincial, especialmente en lo que concierne a los grupos de edad nupcial, en España desde 1975, los autores han elaborado, a partir de la residencia anterior de los esposos, el lugar de celebración del matrimonio y la residencia de los cónyuges, dos indicadores del sentido de la migración E y f, y un indicador sintético, g, producto de ambos. Los autores observan una notable correlación entre los valores de dichos indicadores y el carácter migratorio de la provincia. En las provincias tradicionalmente emigratorias predominan el lugar de celebración del matrimonio sobre el de residencia, de la misma manera el lugar de residencia de la esposa prevalece sobre el del esposo. El análisis evolutivo de estos índices en el período 1975-1980 muestra una reducción paulatina de los mismos lo que parece traducirse en la disminución de los movimientos migratorios a lo largo del quinquenio. Si estos índices experimentaran un aumento en el futuro, podría indicar una tendencia a la recuperación de la migración de grupos jóvenes, aún cuando ello pudiera estar enmascarado, a nivel de saldos globales, por unas migraciones de retorno de adultos y jubilados que parecen estar cobrando cada vez mayor entidad.
Resum: To investigate the relationship between marriage geography and interprovincial marriage, with regard specially to the groups at marriage ages, in Spain since 1975, the authors have worked out two rates of migration stream, E and f, and a synthetic one, g, product of both ratios, starting from the former residence of the couple, the current residence of the couple and the marriage place. The authors notice a high correlation between the rates' values and the migratory condition of the province itself. In the traditionally emmigratory provinces, marriage place prevails over residence and the place of the wife over the husband's one. The evolutionary analysis in the period 1975-80 points out an increasing reduction of the ratios. It could be understood as a decreasing of migratory movements along the five-years period. If the rates kept down in the future, it would suggest an increase of young people's migration, although this fact might be hidden by adult's and retired people's migration which are getting more important little by little at the level of global balances.
Resum: A fin d'analyser le rapport entre la distribution territoriale des mariages et la migration interprovinciale en Espagne depuis 1975, les auteurs de cet article ont élaboré à partir de la résidence antérieure des époux, du lieu de célébration du mariage et de la résidence des conjoints, deux indicateurs, E et f, du sens de la migration, et un indicateur synthétique g, qui est le résultat des deux précédents. Les auteurs signalent une forte corrélation entre les valeurs de ces indicateurs et le caractère migratoire de la province. Dans les provinces à forte tradition migratoire prédomine le lieu de mariage sur celui de la résidence, de la même façon que le lieu de résidence de l'épouse prévaut sur celui de l'époux. L'évolution de ces indicateurs pendant la période 1975-1980, présente une réduction progressive ce qui semble traduire une disminution des mouvements migratoires tout au long de cette période. Si dans l'avenir, ces indicateurs augmentaient cela indiquerait une certaine récupération de la migration des jeunes, bien que cela pourrait masquer dans les soldes globaux les migrations de retour des adultes et des retraités, qui dernièrement semblent se développer avec force.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 22
Document: workingPaper
Matèria: Matrimoni ; Aspectes socials ; Espanya ; Estadístiques demogràfiques ; 1975-198015 p, 711.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2018-01-11, darrera modificació el 2021-06-20   Favorit i Compartir