Un exemple de sobre-envelliment : la població de la muntanya catalana
Mendizábal Riera, Enric
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicació: Barcelona Centre d'Estudis Demogràfics 1988
Resum: En aquest treball es mostra que l'estructura per edats de la població del territori de muntanya de Catalunya és més envellida que la del conjunt del territori català. Per mostrar aquest fet es descriu el mode de vida de la població que tenia més de 65 anys d'edat el 1981, així com els canvis que ha sofert aquest mode de vida al llarg del segle Xx, causats per la plena introducció del capitalisme. Aquests canvis han provocat en la muntanya catalana un procés d'emigració important, principalment de la població jove, amb la conseqüència que els qui s'hi han quedat han estat els vells. Així mateix s'inclouen dos mapes: un mostra una tipologia sòcio-demogràfica dels diferents municipis, i l'altre mostra el percentatge de població de més de 65 anys per cada municipi. La comparació d'ambdós mapes permet dir que els municipis més envellits són els que tenen unes característiques sòcio-demogràfiques més tradicionals.
Resum: En este trabajo se muestra como la estructura por edades de la población del territorio de montaña de Catalunya está más envejecida que la del conjunto del territorio catalán. Para ilustrar este hecho se describe el modo de vida de la población que tenía más de 65 años en 1981, así como los cambios que ha experimentado dicho modo de vida a lo largo del siglo Xx, causados por la plena introducción del capitalismo. Estos cambios han provocado un proceso de emigración importante en la montaña catalana, principalmente de población joven, dando lugar a la permanencia de las personas de edad más avanzada. También se incluyen dos mapas: uno muestra una tipología socio-demográfica de los distintos municipios, y el otro el porcentaje de población de más de 65 años por cada municipio. Su contrastación permite decir que los municipios más envejecidos son los que tienen unas características socio-demográficas más tradicionales.
Resum: This article points out that age structure is older in the Catalan mountain area than in the whole Catalonia. To explain this feature, it is viewed the way of living of the Elderly people as well as the changes which have occurred along the whole twentieth century because of the full introduction of Capitalism in the area. These changes have promoted an important emigration flow from the Catalan mountain: while the Youth leave the zone, Elderly people still remain there. Two maps are included in our work: one of them shows a socio-demographic scale of different towns. The second map points out the rate of Elderly people in all the studied towns. Starting from the compareason between the quoted maps, the article concludes that towns which oldest aging-structure keep more traditionally socio-demographic features.
Resum: Dans cet étude on montre comme la structure par âge de la population de la montagne catalane a suivi un processus de vieillissement beaucoup plus fort que celui de l'ensemble de la population du territoire catalan. Pour analyser ce fait on décrit le mode de vie de la population qui avait 65 ans en 1981, ainsi que les modifications de ce mode de vie tout au long du XXe siècle, dues à la pleine introduction du capitalisme. Dans la montagne catalane, ces modifications ont provoqué un important procès d'émigration qui a donné lieu à la permanence de la population très âgée. On ajoute, aussi, deux cartes: l'une présente la typologie socio-démographique des différentes communes et l'autre, le pourcentage des personnes âgées de 65 ans et plus de chacune de ces communes. Leur comparaison permet de voir que les communes à plus fort vieillissement sont celles qui ont les caractéristiques socio-démographiques les plus traditionnelles.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 28
Document: Working paper
Matèria: Distribució per edats (Demografia) ; Catalunya ; Muntanyes ; Població



26 p, 841.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2018-01-15, darrera modificació el 2024-03-09



   Favorit i Compartir