Gènere i criminologia [100453]
Bodelón González, Encarnación
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Títol variant: Gender and Crime
Títol variant: Género y criminología
Data: 2018-19
Resum: a) Objectius generals d'aprenentatge de coneixements: L'objectiu d'aquesta assignatura és el d'analitzar els processos a través dels quals es construeixen les relacions de gènere en l'àmbit del sistema de justícia penal. Els objectius són variats: es tracta, en primer lloc, d'assenyalar com el coneixement criminològic reprodueix i genera estructures de subalternitat cap a les dones, a través de l'estudi de les escoles tradicionals de pensament criminològic i de les noves teories de criminologia i gènere; en segon lloc, comprendre els mecanisme d'exclusió de gènere que utilitza el sistema penal, que augmenten la selectivitat que li és pròpia i generen una nova exclusió (així en el cas de les presons de dones). En tercer lloc, la perspectiva de gènere aborda com es planteja la resolució de determinats problemes socials que afecten especialment a les dones. b) Objectius relacionats amb el desenvolupament d'habilitats: Amb aquesta assignatura es pretén dotar a les i els estudiants d'una nova perspectiva crítica, la perspectiva de gènere, per a l'estudi del sistema penal i de les seves instàncies d'aplicació. Un cop descoberta i apresa l'epistemologia de gènere, aquesta serveix com un nou prisma des d'on mirar els objectes d'estudi, les Teories i pràctiques desenvolupades. c) Objectius centrats en l'aprenentatge de valors: Aquesta assignatura contribuirà a l'aprenentatge de valors no sexistes i de respecte a la diversitat degènere. Tot això aprofundirà en el desenvolupament de la cultura dels drets humans.
Resum: Objectives and contextualisation Objectives a) General learning objectives The objective of this module is to analyse the processes through which gender relationships are constructed within the scope of the criminal justice system. The objectives are manifold: firstly, to point out how criminology knowledge reproduces and generates structures of subordination towards women, through the study of traditional criminology schools of thought and of the most recent criminology and gender theories; secondly, to understand the gender exclusion mechanisms used by the criminal system, that increase their own particular selectivity and generate new exclusion (for instance, in the case of women's prisons); thirdly, gender perspective addresses how the solution of some social problems affecting predominantly women are tackled. b) Objectives concerning the development of skills: With this module, we aim to provide students with a new critical perspective (i. e. gender perspective), to study the criminal system and its application. c) Objectives centred on the learning of values: This module will contribute to the learning of non-sexist values and respect towards gender diversity. All these will be use to delve into the development of the human rights culture.
Resum: Objetivos a) Objetivos generales de aprendizaje El objetivo de esta asignatura es el de analizar los procesos a través de los cuales se construyen las relaciones de género en el ámbito del sistema de justicia penal. Los objetivos son variados: se trata, en primer lugar, de señalar cómo el conocimiento criminológico reproduce y genera estructuras de subalternitat hacia las mujeres, a través del estudio de las escuelas tradicionales de pensamiento criminológico y de las nuevas teorías de criminología y género; en segundo lugar, comprender los mecanismo de exclusión de género que utiliza el sistema penal, que aumentan la selectividad que le es propia y generan una nueva exclusión (así en el caso de las prisiones de mujeres). En tercer lugar, la perspectiva de género aborda cómo se plantea la resolución de determinados problemas sociales que afectan especialmente a las mujeres. b) Objetivos relacionados con el desarrollo de habilidades: Con esta asignatura se pretende dotar a las y los estudiantes de una nueva perspectiva crítica, la perspectiva de género, para el estudio del sistema penal y de sus instancias de aplicación. Una vez descubierta y aprendida la epistemología de género, ésta sirve como un nuevo prisma desde donde mirar los objetos de estudio, las teorías y prácticas desarrolladas. c) Objetivos centrados en el aprendizaje de valores: Esta asignatura contribuirá al aprendizaje de valores no sexistas y de respecto ala diversidad de género. Todo esto profundizará en el desarrollo de la cultura de los derechos humanos.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Criminologia [2500257]
Pla d'estudis: Grau en Criminologia [805]Català
6 p, 84.8 KB

Anglès
6 p, 84.4 KB

Castellà
6 p, 85.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-13, darrera modificació el 2021-06-19   Favorit i Compartir