Lípidos de la dieta y cáncer de mama
Escrich Escriche, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Solanas i Garcia, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Hurtado, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)

Data: 2001
Resum: Els lípids de la dieta estimulen el càncer de mama en estudis experimentals. La major part dels estudis epidemiològics realitzats en humans també posen de manifest l'associació entre greixos i càncer de mama. El tipus i la quantitat de greix són factors importants que cal considerar, i la quantitat és el més fonamental. Quant al tipus, la majoria de greixos han mostrat propietats estimuladores del càncer de mama. L'acció s'efectua fonamentalment sobre la promoció de la carcinogènesi mamària. Únicament els poliinsaturats n-3 d'origen marí i l'àcid linoleic conjugat semblen ser inhibidors d'aquesta carcinogènesi. Els mecanismes implicats en l'acció estimuladora són de dos tipus: els que efectuen específicament els àcids grassos modificant estructures i/o funcions cel·lulars (membrana, transducció de senyals, síntesi d'eicosanoides, expressió gènica, etc. ) i els que es poden donar de forma inespecífica en tots els tipus de càncers (aportació calòrica i contingut de substàncies alienes amb propietats carcinògenes o promotores).
Nota: Número d'acord de subvenció CICYT/OLI96-2114
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Càncer de mama ; Lípids ; Càncer ; Aspectes nutricionals
Publicat a: Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 52 (2001) , ISSN 0212-3037

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/TSCB/article/view/6582/6581


13 p, 126.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2018-10-29, darrera modificació el 2019-07-21



   Favorit i Compartir