Aplicació SIG per a l'enregistrament de dades de prospeccions arqueològiques en contextos d'Alta Muntanya
Salvador Baiges, Guillem
Nunes, Joan
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Data: 2018
Descripció: 80 p.
Resum: El present document exposa el desenvolupament d'una aplicació SIG per a l'entrada de dades en una base de dades arqueològica. Aquest projecte s'emmarca dintre el projecte de final del Màster en Geoinformació, 1ª edició i s'ha desenvolupat en col·laboració amb el Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya (GAAM) del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, és la continuació del projecte realitzat al 2017 (Salvador, 2017) on es va definir el sistema d'informació amb el qual es treballa en aquest projecte. Aquest treball és conseqüència de la necessitat d'homogeneïtzar el procés de recollida i processat de les dades de les prospeccions arqueològiques, especialment el procés de creació de les geometries dels diversos nivells d'informació que recull la base de dades. Així doncs, per una banda, s'ha realitzat un protocol de recollida i processat de els dades, on a partir d'operacions de geoprocessament amb PostGIS s'han derivat les geometries dels elements arqueològics digitalitzats a partir dels croquis dibuixats a mà en el procés de recollida de dades de camp. D'altra banda, s'ha dissenyat i desenvolupat una aplicació de QGIS per a poder gestionar amb més facilitat la digitalització dels croquis, on s'han integrat les operacions de geoprocessament així com per poder introduir les dades alfanumèriques a la base de dades arqueològica. L'aplicació s'ha desenvolupat íntegrament amb programari lliure.
Resum: El presente documento expone el desarrollo de una aplicación SIG para la introducción de datos en una base de datos arqueológica. El proyecto se enmarca en el Trabajo Final del Master en Geoinformación, 1ª edición, y se ha desarrollado en colaboración con el Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya (GAAM) del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barceolona. Además, es la continuación del proyecto realizado el 2017 (Salvador, 2017) donde se definió el sistema de información con el que se trabaja en este proyecto. Este trabajo es consecuencia de la necesidad de homogeneizar el proceso de recogida de datos de las prospecciones arqueológicas, especialmente el proceso de creación de las geometrias de los diferentes niveles de información que recoge la base de datos. Así pues, por un lado, se ha realizado un protocolo de recogida i procesado de los datos, donde a partir de operaciones de geoprocesamiento con PostGIS se han derivado las geometrías de los elementos arqueológicos digitalizados a partir de los croquis dibujados a mano en el proceso de recogida de datos de campo. Por otro lado, se ha diseñado y desarrollado una aplicación de QGIS para poder gestionar con más facilidad la digitalización de los croquis, donde se han integrado las operaciones de geoprocesamiento, así como poder introducir los datos alfanuméricos a la base de datos arqueológica. La aplicación se ha desarrollada íntegramente con software libre.
Resum: The current paper exposes the development of a SIG application for the introduction of data in an archaeological data base. This project is framed in the final project of the Màster en Geoinformació, 1st edition and it has been developed in collaboration with the Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya (GAAM) in the Deparament de Prehistòria of the Universitat Autònoma de Barcelona. Moreover, it is the following part to the project done in 2017 (Salvador, 2017) where the Archeological Information System we will work with, was defined. This work answers the need of homogenize the process of collecting the data in archaeological prospections, especially the process of creation of the geometries on the different levels of information that are placed in the data base. On the one hand, this project consists on a protocol for data gathering and processing, where departing from geoprocessing operations geometries of the archaeological elements digitalized from the hand drawn sketches in the field work data gathering process have been created. On the other hand, the project has designed and developed a QGIS application for managing more comfortably the digitalization of the sketches. In the application we integrated the geoprocessing operations and the option of introducing alphanumeric data in the archaeological data base. The application has been developed entirely with free software.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Geoinformació [4315985]
Col·lecció: Facultat de Filosofia i Lletres. Màster en geoinformació
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Pirineu català (Catalunya) -- Arqueologia--Conservació i restauració ; Arqueologia prehistòrica -- Pirineu català (Catalunya) ; Arqueologia -- Processament de dades ; Sistemes d'informació geogràfica -- Processament de dades ; Geomàtica -- Pirineu català (Catalunya) ; Patrimoni arqueològic -- Pirineu català (Catalunya)



Treball fi de màster
80 p, 3.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Filosofia i Lletres. TFM

 Registre creat el 2018-11-09, darrera modificació el 2023-05-15



   Favorit i Compartir