Google Scholar: citations
Efecte de la pastura amb equí i cabrum sobre la reducció del fitovolum en un matollar mediterrani
Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Broncano-Atienza, M. Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Plaixats i Boixadera, Josefina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Date: 2016
Abstract: El treball que es presenta postula recuperar i utilitzar els ramats en la gestió forestal encaminada a la prevenció d'incendis en hàbitats mediterranis. L'objectiu d'aquest estudi ha estat determinar les variacions estructurals de la vegetació d'una brolla mediterrània sotmesa a pastura de cavalls i cabres, i comparar l'efecte de cada espècie animal sobre la vegetació per a disminuir el risc d'incendi. La càrrega ramadera va ser de 70 UR/ha, elevada i intensa, de quatre dies de durada. Els resultats obtinguts indiquen que tant les cabres com els cavalls són eficients en la disminució del fitovolum combustible. Les espècies més pasturades van ser la foixarda (Globularia alypum) i el bruc d'hivern (Erica multiflora). L'efecte dels cavalls va ser significativament superior sobre la mortalitat de les plantes (21 %) respecte de les cabres (10 %). Les dues espècies animals redueixen significativament l'alçària dels matolls però no es van trobar diferències entre elles. En canvi, la pastura amb cabres va mostrar una reducció més gran de superfície de capçada i del fitovolum (38 % enfront del 36 %).
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Subject: Pasturatge ; Vegetació arbustiva ; Risc d'incendi
Published in: Quaderns agraris, Num. 40 (2016) , p. 55-72, ISSN 0213-0319

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/QA/article/view/141378
DOI: 10.2436/20.1503.01.63


18 p, 1.2 MB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (scientific output) > Health sciences and biosciences > Grupo de Investigación en Rumiantes (G2R)
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2018-11-16, last modified 2020-08-08   Favorit i Compartir