Los Procesos demográficos en México en la época del neoliberalismo
Welti, Carlos
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics

Imprint: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 1999
Abstract: El text descriu els escenaris demogràfics que es visualitzen pel futur de Mèxic i les seves conseqüències sobre la població, a partir de la implantació d'un model econòmic on el més important són els beneficis del capital i on el paper de l'Estat com agent productiu es redueix cada vegada més i el mercat es converteix en el mecanisme regulador de l'activitat econòmica. Prenent com a punt de partida l'evolució de les variables demogràfiques s'analitza l'impacte sobre la seguretat social i el sistema de pensions, donat que una problemàtica important a curt termini serà aquella que es generi en els canvis de l'estructura per edat de la població mexicana. El document conclou amb algunes reflexions sobre la definició d'una institució que assumeixi el paper d'organisme promotor de polítiques de població, que inclogui la problemàtica dels adults més grans.
Abstract: El texto describe los escenarios demográficos que se visualizan para el futuro de México y sus consecuencias para la población, a partir de la implementación de un modelo económico en donde lo más importante son las ganancias del capital y en el cual el papel del Estado como agente productivo se reduce cada vez más y el mercado se convierte en el mecanismo regulador de la actividad económica. Tomando como punto de partida la evolución de las variables demográficas se analiza el impacto sobre la seguridad social y el sistema de pensiones, ya que una problemática importante a corto plazo será aquella que se genere en los cambios de la estructura por edad de la población mexicana. El documento concluye con algunas reflexiones sobre la definición de una institución que asuma el papel de organismo promotor de políticas de población, que incluya la problemática de los adultos mayores.
Abstract: The text describes the possible scenarios that visualise the future of Mexico and their consequences for the population with the use of an economic model in which the most important element is constituted by capital returns in a context where the role of the State as a productive agent is fading and where the market is becoming a regulating mechanism of the economic activity. Taking the evolution of demographic variables as a starting point, the impact on social security and pensions schemes is analysed, as an important question are the effects of the changing age structures of the Mexican population. The document concludes by some thoughts about the definition of an institution assuming the role of a body that promotes population policies, including the question of old-age adults.
Abstract: Le texte décrit les scénarios démographiques possibles du futur du Mexique et leurs conséquences pour la population à partir de la mise en oeuvre d'un modèle économique où l'élément le plus important sont les gains de capitaux, dans un contexte où le rôle de l'État en tant qu'agent productif se réduit chaque fois plus et où le marché se convertie en un mécanisme régulateur de l'activité économique. Prenant comme point de départ l'évolution des variables démographiques, on analyse l'impact sur la sécurité sociale et le système de pensions, étant donné qu'une problématique importante sera celle que produisent les changements de la structure par âge de la population mexicaine. Le document conclut par quelques réflexions au sujet de la définition d'une institution qui assume le rôle d'organisme promoteur de politiques de population et qui inclut la problématique des adultes d'âge avancé.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Castellà.
Series: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 148
Document: workingPaper
Subject: Mèxic ; Polítiques públiques ; Transició demogràfica ; Envelliment ; Canvis familiars ; Políticas públicas ; Transición demográfica ; Envejecimiento ; Cambios familiares ; Public policies ; Demographic transition ; Ageing ; Family changes ; Politiques publiques ; Transition démographique ; Viellisement ; Changements familiaux26 p, 1.6 MB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (scientific output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED)
Research literature > Working papers

 Record created 2018-12-14, last modified 2019-07-21   Favorit i Compartir