Web of Science: 554 cites, Scopus: 596 cites, Google Scholar: cites,
A global perspective on carotenoids : metabolism, biotechnology, and benefits for nutrition and health
Rodríguez Concepción, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Ávalos, Javier (Universidad de Sevilla. Departamento de Genética)
Bonet, M. Luisa (Universitat de les Illes Balears)
Boronat i Margosa, Albert (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Gómez Gómez, Lourdes (Universidad de Castilla-La Mancha. Instituto Botánico)
Hornero-Mendez, Dámaso (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de la Grasa. Departamento de Fitoquímica de los Alimentos)
Limón, M. Carmen (Universidad de Sevilla. Departamento de Genética)
Meléndez-Martínez, Antonio J. (Universidad de Sevilla. Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal)
Olmedilla Alonso, Begoña (Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanya). Instituto de Agroquimica y Tecnologia de Alimentos)
Paolo, Andreu (Universitat de les Illes Balears)
Ribot, Joan (Universitat de les Illes Balears)
Rodrigo, María J. (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears)
Zacarías-Pons, Lluís (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears)
Zhuj, Changfu (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears)

Data: 2018
Resum: Carotenoids are lipophilic isoprenoid compounds synthesized by all photosynthetic organisms and some non-photosynthetic prokaryotes and fungi. With some notable exceptions, animals (including humans) do not produce carotenoids de novo but take them in their diets. In photosynthetic systems carotenoids are essential for photoprotection against excess light and contribute to light harvesting, but perhaps they are best known for their properties as natural pigments in the yellow to red range. Carotenoids can be associated to fatty acids, sugars, proteins, or other compounds that can change their physical and chemical properties and influence their biological roles. Furthermore, oxidative cleavage of carotenoids produces smaller molecules such as apocarotenoids, some of which are important pigments and volatile (aroma) compounds. Enzymatic breakage of carotenoids can also produce biologically active molecules in both plants (hormones, retrograde signals) and animals (retinoids). Both carotenoids and their enzymatic cleavage products are associated with other processes positively impacting human health. Carotenoids are widely used in the industry as food ingredients, feed additives, and supplements. This review, contributed by scientists of complementary disciplines related to carotenoid research, covers recent advances and provides a perspective on future directions on the subjects of carotenoid metabolism, biotechnology, and nutritional and health benefits.
Ajuts: Ministerio de Economía y Competitividad BIO2016-77000-R
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2015-71703-REDT
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2015-69613-R
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2015-70218
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2015-67019-P
Ministerio de Economía y Competitividad SEV-2015-0533
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2014-59092-P
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2014-54441-P
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2014-53195-R
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2013-43522-R
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2014/SGR-1434
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2014/SGR-1296
Nota: Altres ajuts: European Carotenoid Network (EuroCaroten) funded by the European Commission COST ActionCA15136, and the Ibero-American Carotenoid Network (IberCarot) funded by the Ibero-American Programme for Science, Technology and Development (CYTED) grant 112RT0445.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article de revisió ; Article ; Versió acceptada per publicar
Matèria: Biotechnology ; Carotenoid ; Health ; Metabolism ; Nutrition ; Pigment
Publicat a: Progress in lipid research, Vol. 70 (April 2018) , p. 62-93, ISSN 0163-7827

DOI: 10.1016/j.plipres.2018.04.004


Postprint
76 p, 1.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2018-12-20, darrera modificació el 2024-05-04



   Favorit i Compartir