Web of Science: 1 cites, Scopus: 3 cites, Google Scholar: cites,
Effect of sporosarcina pasteurii on the strength properties of compressed earth specimens
Bernat-Masó, Ernest (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Resistència de Materials i Estructures a l'Enginyeria)
Gil Espert, Lluís (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Resistència de Materials i Estructures a l'Enginyeria)
Escrig, Christian (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Resistència de Materials i Estructures a l'Enginyeria)
Barbé García, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
Cortés Garmendia, M. Pilar (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)

Data: 2018
Resum: Microbial biodeposition of calcite induction for improving the performance of rammed earth is a research area that must be analysed in a representative environment. This analysis must consider the compaction force, particle size distribution and curing process as production variables. This paper investigates the effects of adding specific bacteria, Sporosarcina Pasteurii, into compressed earth cubes and the effect of production variables. Uniaxial compressive tests and direct shear tests have been conducted for 80 specimens. The results indicate that calcite precipitation interacts with the drying process of clay/silt resulting in reducing the compressive strength, the apparent cohesion and the friction angle. Finally, bacterial activity, which is more likely in samples cured in a high humidity environment, tends to reduce the dilatancy effect.
Resum: Efecto de la Sporosarcina Pasteurii en las propiedades resistentes de especímenes de tierra comprimida. Inducir la biodeposición microbiana de calcita para mejorar las prestaciones de la tapia es una línea de investigación que necesita ser analizada en condiciones representativas y teniendo en cuenta variables de producción como la fuerza de compactación, la granulometría o el curado a diferentes humedades. Se estudia el efecto de añadir Sporosarcina Pasteurii en cubos de tierra comprimida y la influencia de estas variables de producción. Se han realizado ensayos de compresión simple y corte directo sobre 80 especímenes producidos con dos niveles de compactación y dos granulometrías. Los resultados indican que la precipitación de calcita interactúa con el proceso de secado de los limos/arcillas dando como resultado una reducción de la resistencia a compresión, de la cohesión aparente y del ángulo de fricción. Finalmente, la actividad bacteriana, más probable en las muestras curadas en un entorno de alta humedad, tiende a reducir el efecto de la dilatancia.
Ajuts: Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2014/PDJ-00105
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Calcium carbonate ; Organic material ; Curing ; Compressive strength ; Characterisation
Publicat a: Materiales de Construccion, Vol. 68, Núm. 329 (març 2018) , p. e143, ISSN 1988-3226

DOI: 10.3989/mc.2018.12316


13 p, 5.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2019-03-26, darrera modificació el 2022-11-16



   Favorit i Compartir