Química Bioanalítica [102519]
Pividori Gurgo, Maria Isabel
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Additional title: Bioanalytical Chemistry
Date: 2019-20
Abstract: El disseny i aplicació de noves tècniques específiques d'anàlisi sorgides com a conseqüència de la convergència de la Química Analítica i la Bioquímica és la Química Bioanalítica. El terme de Química Bioanalítica no hauria només reservar-se a la resolució de mostres o analits de caràcter biològic, sinó també a l'ús de la reacció biològica i del reactiu biomolecular per a l'obtenció d'informació analítica. És aquest vessant la que està influint de manera decisiva en el desenvolupament de noves metodologies bioanalítiques, amb nombrosos avantatges respecte als mètodes analítics tradicionals. Un problema de la Química Analítica clàssica, la selectivitat, es pot resoldre amb la integració de reactius d'origen biològic: mitjançant el bioreconeixement s'aconsegueix simplificar el procediment analític i evitar així complexos tractaments de la mostra. D'altra banda, l'ús de reactius d'origen biològic permet assolir millors límits de detecció. Els mètodes emprats en Química Bioanalítica inclouen, en l'actualitat, mètodes instrumentals analítics clàssics, com la cromatografia i la espectrometria de masses, i d'altres mètodes derivats de la biologia molecular, com la Q-PCR (reacció en cadena de la polimerasa quantitativa o a temps real), els mètodes enzimàtics, o els mètodes immunològics. Els objectius principal d'aquesta assignatura són els següents: - Aplicar els conceptes bàsics de la química analítica a sistemes biològics reals d'importància en l'àmbit, principalment, de la salut humana, del control mediambiental, de la seguretatalimentària i la indústria biotecnològica - Integrar el bio reconeixement i les reaccions biològiques a la metodologia analítica - Utilitzar les tècniques més habituals en química per analitzar, separar i identificar compostos dins d'un marc biològic - Aplicar aquests coneixements a la resolució de problemes de bioanàlisi 1 - Aplicar aquests coneixements a la resolució de problemes de bioanàlisi.
Abstract: El diseño y aplicación de nuevas técnicas específicas de análisis surgidas como consecuencia de la convergencia de la Química Analítica y la Bioquímica es la Química Bioanalítica. El término de Química Bioanalítica no debería sólo reservarse a la resolución de muestras o analitos de carácter biológico, sino también al uso de la reacción biológica y del reactivo biomolecular para la obtención de información analítica. Es esta vertiente la que está influyendo de manera decisiva en el desarrollo de nuevas metodologías bioanalíticas, con numerosas ventajas respecto a los métodos analíticos tradicionales. Un problema de la Química Analítica clásica, la selectividad, se puede resolver con la integración de reactivos de origen biológico: mediante el bioreconocimiento consigue simplificar el procedimiento analítico y evitar así complejos tratamientos de la muestra. Por otra parte, el uso de reactivos de origen biológico permite alcanzar mejores límites de detección. Los métodos empleados en Química Bioanalítica incluyen, en la actualidad, métodos instrumentales analíticos clásicos, como la cromatografía y la espectrometría de masas, y otros métodos derivados de la biología molecular, como la Q-PCR (reacción en cadena de la polimerasa cuantitativa o a tiempo real), los métodos enzimáticos, o los métodos inmunológicos. Los objetivos principales de esta asignatura son los siguientes: - Aplicar los conceptos básicos de la química analítica en sistemas biológicos reales de importancia en el ámbito, principalmente, de la salud humana, del control medioambiental, de la seguridadalimentaria y la industria biotecnológica - Integrar el bio reconocimiento y las reacciones biológicas a la metodología analítica 1 - Utilizar las técnicas más habituates en química para analizar, separar e identificar compuestos dentro de un marco biológico - Aplicar estos conocimientos a la resolución de problemas de bioanálisis.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà.
Studies: Química [2502444]
Study plan: 1431 [1431]Català
5 p, 107.1 KB

Anglès
5 p, 106.5 KB

Castellà
6 p, 107.8 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2019-06-29, last modified 2020-01-16   Favorit i Compartir