Sistemes d'Informació Geogràfica [104536]
Gili Prat, Josep
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria

Título variante: Geographical Information Systems
Título variante: Sistemas de Información Geográfica
Fecha: 2019-20
Resumen: Assignatura teòrico-pràctica que planteja una introducció al domini dels Sistemes d'Informació Geogràfica. Es persegueix l'adquisició de sòlids coneixements relatius a com tractar i analitzar les dades localitzades sobre el territori, mitjançant la consolidació d'aspectes teòrics i la utilització de programari específic. La finalitat de l'ensenyament dels Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) és assolir uns coneixements basats en els fonaments conceptuals i metodològics. En finalitzar aquesta assignatura cal saber aplicar les aptituds assolides, a través de la consolidació dels aspectes tant teòrics com pràctics desenvolupats, a les necessitats d'aplicació plantejades des d'altres assignatures. Això implica saber no només com utilitzar els SIG, sinó comprendre què es fa en utilitzar-los i per què s'utilitzen. Amb aquest objectiu es planteja una doble finalitat associada al contingut teòrico-pràctic de l'assignatura: El context conceptual que gira al voltant dels SIG, i el conjunt d'habilitats que requereixen l'ús dels SIG. A nivell general es pretén que se sàpiga i comprengui què són els SIG, per què serveixen, com funcionen i quan s'han d'utilitzar en el marc de la Gestió de Ciutats Intel. ligents i Sostenibles. A nivell conceptual es formulen els següents objectius: Comprendre la naturalesa de la informació geogràfica i les eines per al seu maneig Conèixer i comprendre les dues estructures de dades utilitzades per a modelitzar la realitat Conèixer com s'introdueix, s'estructura i s'emmagatzema la informació geogràfica, així com les principals funcions de manipulació i anàlisi dels SIG Conèixer les principals fonts de dades dels SIG Entendre i saber aprofitar els sistemes d'informació com a instrument per a obtenir respostes a determinats tipus de preguntes Saber quins tipus d'operacions són adequades en cada cas per a resoldre determinades necessitats Adquirir experiència pràctica en la resolució de problemes característics de la disciplina En el segon cas, l'adquisició d'habilitats, es pretén traslladar als alumnes les eines metodològiques que els permeti utiiltzar els SIG per tal de saber què es pot fer, com fer-ho i en què aplicar-ho: 1 Entendre i saber aprofitar els sistemes d'informació com a instrument per a obtenir respostes a determinats tipus de preguntes Saber quins tipus d'operacions són adequats en cada cas per a resoldre determinades necessitats Adquirir experiència pràctica en la resolució de problemes característics de la disciplina geogràfica i territorial. A partir dels objectius definits anteriorment es pretén que hi hagi una interacció continuada entre teoria i pràctica.
Resumen: Asignatura teórico y práctica que proporciona una introducción al campo de los Sistemas de Información Geográfica (SIG). Uno de los principales objetivos es adquirir un buen conocimiento de cómo tratar y analizar los datos localizados sobre el territorio, mediante la consolidación de los aspectos teóricos y el uso de programas específicos. El objetivo de la enseñanza de los Sistemas de Información Geográfica es adquirir conocimientos basados en las bases conceptuales y metodológicas. Al finalizar esta asignatura, el alumno debe saber aplicar las habilidades adquiridas a las necesidades requeridas en otras asignaturas mediante la consolidación de los aspectos teóricos y prácticos que se han desarrollado. Esto implica saber no sólo cómo utilizar los SIG, sino también comprender qué se hace cuando trabajamos con ellos y por qué se utilizan. Por lo tanto, se establece un doble objetivo relacionado con el contenido teórico y práctico de la asignatura: El contexto conceptual en torno a los SIG y todas las habilidades que requieren el uso de los SIG. A nivel general, el objetivo principal es conocer y comprender qué son los SIG, por qué se utilizan, cómo funcionan y cuándo es necesario utilizarlos en el marco de la Gestió de Ciutats Intel-ligents i Sostenibles (Gestión de ciudades inteligentes y sostenibles). A nivel conceptual, se establecen los siguientes objetivos: Comprender la naturaleza de la información geográfica y las herramientas necesarias para su uso Conocer y comprender las dos estructuras de datos utilizadas para modelar la realidad Saber cómo introducir, estructurar y almacenar la información geográfica, así como las principales funciones de manejo y análisis de los SIG. Conocerlas principales fuentes de datos del SIG Comprender y saber aprovechar los sistemas de información como herramienta para obtener respuestas a tipos específicos de preguntas. Conocer qué tipo de acciones son correctas en cada caso para resolver necesidades específicas. Adquirir experiencia práctica en la resolución de problemas típicamente encontrados en el campo. 1 En el segundo caso, la adquisición de habilidades, se espera que los estudiantes dispongan de las herramientas metodológicas que les permitan utilizar los SIG para saber qué se puede hacer, cómo se puede hacer y dónde se puede aplicar: Comprender y saber aprovechar los sistemas de información como herramienta para obtener respuestas a tipos específicos de preguntas. Conocer qué tipo de acciones son correctas en cada caso para resolver necesidades específicas. Adquirir experiencia práctica en la resolución de problemas que suelen encontrarse en el ámbito geográfico y territorial. A partir de los objetivos definidos anteriormente, se pretende lograr una interacción continua entre la teoría y la práctica.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà.
Titulación: Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles [2503743]
Plan de estudios: 1395 [1395]Català
5 p, 109.1 KB

Anglès
5 p, 108.4 KB

Castellà
5 p, 108.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-12, última modificación el 2020-02-06   Favorit i Compartir