Fonaments de l'Arxivística [42105]
Ruíz Gómez, Vicenç
Soler Jiménez, Joan
Universitat Autònoma de Barcelona. Esc. Superior d'Arxivística i Gestió de Documents

Additional title: Basics of Archival Science
Additional title: Fundamentos de la Archivística
Date: 2019-20
Abstract: La finalitat del mòdul és dotar els alumnes dels coneixements generals, però al mateix temps fonamentals i imprescindibles, sobre Arxivística i Diplomàtica. Pel que fa a la primera, el contingut i la metodologia han de contribuir a clarificar els punts de debat i de reflexió propis de l'arxivística com a ciència emergent i en vies de consolidació, com ara el seu object d'estudi, els seus límits amb les altres ciències, les diferents tendències i escoles arxivístiques o la terminologia. El mòdul també dota als alumnes de coneixements en Diplomàtica, entesa com a ciència que analitza críticament els documents, n'avalua la seva autenticitat i en determina la seva capacitat per esdevenir d'una banda, testimonis històrics de confiança, i de l'altra, actius d'informació de qualitat per avaluar les certeses del present. L1. Introducció a l'Arxivística Introduir els conceptes, principis, funcions i metodologia de la disciplina arxivística per servir de pont d'altres assignatures i facilitar la millor comprensió dels seus continguts. Emmarcar l'objecte del Màster, presentar-ne la matèria i ordenar-ne el contingut: l'arxivística com a ciència interdisciplinària, els arxius, els documents, els sistemes arxivístics i els centres. Contribuir a clarificar els punts de debat i de reflexió propis de l'arxivística i introduir les innovacions en aquest camp L2. Diplomàtica Reconèixer les tipologies documentals més utilitzades en qualsevol tipus d'Administració pública o en entorns de producció privats. Disposar d'una metodologia d'anàlisi diplomàtica que permet conèixer amb exhaustivitat un document i 1 Disposar d'una metodologia d'anàlisi diplomàtica que permet conèixer amb exhaustivitat un document i totes les seves circumstàncies. Posar en pràctica aquesta metodologia mitjançant estudis de cas de qualsevol època històrica, inclosa l'actualitat. Disposar d'elements de crítica i d'avaluació de l'autenticitat dels documents digitals en entorns de producció dinàmics i incerts com ara els entorns digitals.
Abstract: La finalidad del módulo es dotar a los alumnos de los conocimientos generales, pero al mismo tiempo fundamentales e imprescindibles, sobre Archivística y Diplomática. En cuanto a la primera, el contenido y la metodología deben contribuir a clarificar los puntos de debate y de reflexión propios de la archivística como ciencia emergente y en vías de consolidación, tales como su objeto de estudio, sus límites con las otras ciencias, las diferentes tendencias y escuelas archivísticas o la terminología. El módulo también dota a los alumnos de conocimientos en Diplomática, entendida como la ciencia que analiza críticamente los documentos, evalúa su autenticidad y determina su capacidad para convertirse, de una parte, en testimonios históricos de confianza, y por otra, en activos de información de calidad para evaluar las certezas del presente. L1. Introducción a la Archivística Introducir los conceptos, principios, funciones y metodología de la disciplina archivística para servir de puente de otras asignaturas y facilitar la mejor comprensión de sus contenidos Enmarcar el objeto del Máster, presentar la materia y ordenar su contenido: la archivística como ciencia interdisciplinaria, los archivos, los documentos, los sistemas archivísticos y los centros. Contribuir a clarificar los puntos de debate y de reflexión propios de la archivística e introducir las innovaciones en este campo. L2. Diplomática Reconocer las tipologías documentales más utilizadas en cualquier tipo de administración pública o en entornos de producción privados. Disponer de una metodología de análisis diplomática que permite conocer con exhaustividad un documento y todas sus circunstancias. Poner en práctica esta metodología mediante estudios de caso de cualquier época histórica, incluida la actualidad. Disponer de elementos de crítica y de evaluación de la autenticidad de los documentos digitales en 1 Disponer de elementos de crítica y de evaluación de la autenticidad de los documentos digitales en entornos de producción dinámicos e inciertos como los entornos digitales.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà.
Studies: Arxivística i Gestió de Documents [4312208]
Study plan: Màster Universitari en Arxivística i Gestió de Documents [996]Català
6 p, 111.4 KB

Anglès
6 p, 110.2 KB

Castellà
6 p, 111.1 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2019-07-12, last modified 2019-09-20   Favorit i Compartir