La disputa por la plaza dels Àngels. Entre la obediencia y la transgresión
Punyed Francisco, Marta
Fernández González, Miquel, 1976-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Título variante: La disputa per la plaça dels Àngels. Entre l'obediència i la transgressió
Título variante: The dispute for the Àngels square. Between obedience and transgression
Fecha: 2019
Resumen: Aquest estudi s'ha realitzat amb la finalitat d'analitzar si les pràctiques urbanes que es regulen en la plaça dels Àngels es poden entendre com a espai d'excepció. Mitjançant la revisió de les nocions bàsiques d'espai públic i civisme fomentades per les institucions, eliminant tota vida social sota el lema d'homogeneïtzar els seus usos i presentant-lo com a lloc harmònic i no conflictiu. Contradictòriament, la construcció del Museu d'Art Contemporani de Barcelona impulsat per les institucions catalanes projecta una Barcelona moderna i internacional amb la benvinguda d'especuladors que expulsen als seus habitants. A partir d'aquí, s'elabora un treball etnogràfic per a entendre les pràctiques urbanes que es donen en la plaça, juntament amb una revisió sociohistòrica de les institucions, morfologia i població de la plaça per a il·lustrar i discutir si ens trobem en la disputa d'un espai sota la lògica dels planificadors urbans o pres com un espai rebel, fora de la norma.
Resumen: Este estudio se ha realizado con el fin de analizar si las prácticas urbanas que se regulan en la Plaza dels Àngels se pueden entender como espacio de excepción. Mediante la revisión de las nociones básicas de espacio público y civismo fomentadas por las instituciones, eliminando toda vida social bajo el lema de homogenizar sus usos y presentándolo como lugar armónico y no conflictivo. Contradictoriamente, la construcción del Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona desarrollado por las instituciones catalanas proyecta una Barcelona moderna e internacional con la bienvenida de especuladores que expulsan a sus habitantes. A partir de aquí, se elabora un trabajo etnográfico para entender las prácticas urbanas que se dan en la plaza, junto una revisión sociohistórica de las instituciones, morfología y población de la plaza para ilustrar y discutir si nos encontramos en la disputa de un espacio bajo la lógica de los planificadores urbanos o tomado como un espacio rebelde, fuera de la norma.
Resumen: This study has been carried out in order to analyze if the urban practices that are regulated in the Àngelssquare can be understood as a space of exception. Through the revision of the basic notions of public space and civics promoted by the institutions, eliminating all social life under the slogan of homogenizing its uses and presenting it as a harmonious and non-conflictive place. Contradictorily, the construction of the Museum of Contemporary Art of Barcelona developed by the Catalan institutions projects a modern and international Barcelona with the welcome of speculators who expel its inhabitants. From here, an ethnographic work is developed to understand the urban practices that occur in the square, along with a sociohistorical review of the institutions, morphology and population of the square to illustrate and discuss if we are in the dispute of a low space the logic of urban planners or taken as a rebel space, outside the norm.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Castellà
Titulación: Sociologia [2500262]
Plan de estudios: Grau en Sociologia [819]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: MACBA ; Espai urbà ; Policia ; Skate ; Civisme ; Espacio urbano ; Policía ; Civismo ; Urban space ; Police ; Civics



Resum Executiu
3 p, 390.8 KB

TFG
36 p, 1.4 MB

Pòster
1 p, 71.0 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Ciencias Políticas y Sociología. TFG

 Registro creado el 2019-10-11, última modificación el 2022-05-01



   Favorit i Compartir