Facts and factors on low fertility in Southern Europe : the case of Spain
Cabré, Anna, 1943-

Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2003
Descripció: 22 pag.
Resum: Spain constitutes a clear example of lowest low fertility in Southern European countries. Having experienced a sharp decrease during the 1970s, its fertility levels have remained constantly low until now. This article describes the evolution of fertility within the context of other spanish demographic changes during the final decades of XXth century. Theoretical work explaining low fertility is reviewed here and summarized into four basic approches centered on cycles, gender role transititon, growing life expectancy and geopolitics.
Resum: La fecunditat espanyola constitueix un cas paradigmàtic entre els països del sud d'Europa: després d'un brusc descens durant els anys 70, els nivells de fecunditat s'han mantingut, de forma sostinguda, excepcionalment baixos. Aquest article analitza l'evolució de la fecunditat en el marc del conjunt de transformacions demogràfiques experimentades per la població espanyola en l'últim quart del segle XX. L'anàlisi es completa amb la presentación dels diferents plantejaments teòrics surgits per explicar la baixa fecunditat i vinculats, respectivament, a l'allargament de l'esperança de vida, a la transició dels rols de gènere, a l'efecte cíclic de l'evolució econòmica i demogràfica i, finalment, als condicionants geopolítics.
Resum: La fecundidad española constituye un caso paradigmático entre los países del sur de Europa: tras un descenso brusco durante los años 70, los niveles de fecundidad se han mantenido de forma sostenida excepcionalmente bajos. Este artículo analiza la evolución de la fecundidad en el marco de las transformaciones demográficas experimentadas por la población española en los últimos decenios del siglo XX. El análisis se completa con la presentación de los distintos planteamientos teóricos surgidos para explicar la baja fecundidad y vinculados, respectivamente, al aumento de la esperanza de vida, a la transición de los roles de género, al efecto cíclico de la evolución económica y demográfica y, finalmente, a los condicionantes geopolíticos.
Nota: Número d'acord de subvenció MCYT/BSO2000-0477
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 222
Document: workingPaper
Matèria: Low fertility ; Demographic changes ; Spain ; Baixa fecunditat ; Transformacions demogràfiques ; Espanya ; Baja fecundidad ; Transformaciones demográficas ; España ; Basse fécondité ; Transformations démographiques ; Espagne22 p, 766.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-05-14, darrera modificació el 2020-09-23   Favorit i Compartir