Web of Science: 12 citas, Scopus: 15 citas, Google Scholar: citas,
A high-corn-oil diet strongly stimulates mammary carcinogenesis, while a high-extra-virgin-olive-oil diet has a weak effect, through changes in metabolism, immune system function and proliferation/apoptosis pathways
Escrich, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Costa, Irmgard (Parc Taulí Hospital Universitari. Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT))
Moreno, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Cubedo, Marta (Universitat de Barcelona. Departament d'Estadística)
Vela Sarrión, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Escrich Navarro, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)

Fecha: 2019
Resumen: Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide, and dietary lipids are important environmental factors influencing its etiology. We have investigated the effects, and the mechanisms associated, of high-fat diets on 7,12-dimethylbenz(a)anthracene-induced rat mammary tumors. Animals were fed a low-fat, a high-corn-oil (HCO) or a high-extra-virgin-olive-oil (HOO) diet from weaning or after induction. The HCO diet had a clear stimulating effect on mammary carcinogenesis, especially when dietary intervention started after induction, whereas the tumors from HOO diet groups exhibited clinical and morphological characteristics similar to those from low-fat controls. Transcriptomic and further protein and immunohistochemical analyses of tumors also indicated different modulatory effects of high-fat diets affecting relevant biological functions: metabolism, immunosurveillance and proliferation/apoptosis pathways. Thus, the results suggested different metabolic adaptations with increased glycolysis by effect of HOO diet. Moreover, leukocyte tumor infiltration and inflammation mediators showed increased cytotoxic T cells and decreased TGFβ1 expression by the HOO diet, while the HCO one increased arginase expression and IL-1α plasma levels. Furthermore, the study of proteins controlling proliferation/apoptosis pathways (Sema3A, Stat5, Smad1, Casp3) suggested an increase in proliferation by the HCO diet and an increase of apoptosis by the diet rich in olive oil. In conclusion, the HCO diet clearly stimulated mammary carcinogenesis, especially in the promotion phase, and induced molecular changes suggesting increased tumor proliferation/apoptosis balance and a proinflammatory microenvironment. The HOO diet, despite being high fat, had a weaker effect on tumorigenesis probably related to metabolic adaptations, enhanced immunosurveillance and increased apoptosis.
Nota: Altres ajuts: MINAMA/AAO2008-165.471
Nota: Altres ajuts: PN-I+D+I/AGL2006-07691
Nota: Altres ajuts: GC/FPCO-OIP2016-CF614.087
Nota: Altres ajuts: GC/GC2010-165.000
Nota: Altres ajuts: FPCO2008-165.396
Nota: Altres ajuts: FPCO2013-CF611.084
Nota: Altres ajuts: OIAOE/OIP2009-165.646
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Dietary lipids ; Breast cancer ; Olive oil ; Transcriptome ; Immune system ; Apoptosis ; Metabolism
Publicado en: The Journal of nutritional biochemistry, Vol. 64 (february 2019) , p. 218-227, ISSN 1873-4847

DOI: 10.1016/j.jnutbio.2018.11.001
PMID: 30572269


10 p, 2.0 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Instituto de Investigación e Innovación Parc Taulí (I3PT)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2020-06-03, última modificación el 2024-02-29



   Favorit i Compartir