Psicologia Social del Món Contemporani [102601]
Martínez Martínez, Luz María
Pujal Llombart, Margot
Pujol Tarrés, Joan
Mora Martínez, Martín
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Psicologia

Títol variant: Social Psychology of Contemporary World
Títol variant: Psicología Social del Mundo Contemporáneo
Data: 2020-21
Resum: La complexitat i diversitat del món contemporani necessita de perspectives teòriques i eines metodològiques dins de la psicologia que puguin analitzar els fenomens socials i que tinguin en compte alhora la igualtat de drets i la diversitat social, per tal de poder elaborar propostes d'anàlisi i d'intervenció concretes que portin a la inclusió social. En aquesta assignatura es parteix d'una perspectiva interseccional per tal de donar compte de la construcció i el govern de la identitat i la subjectivitat en el món contemporani, des d'una perspectiva crítica que permeti identificar i analitzar els diferents eixos de desigualtat social que condueixen, d'una banda, a la precarització de la qualitat de vida tant de les persones construides com a l'altre, el desviat, l'anormal, etc. , i de l'altra, als conflictes relacionals i socials entre persones que ocupen posicions socio-centrades i persones que ocupen posicions perifèriques. A partir d'aquestes premisses s'estableixen els següents objectius per l'assignatura: Analitzar les problemàtiques del nostre entorn social des de la perspectiva psicosocial, a partir de la 1 Analitzar les problemàtiques del nostre entorn social des de la perspectiva psicosocial, a partir de la revisió de casos pràctics. Aplicar críticament les eines de la psicologia social per tal d'afrontar aquestes problemàtiques. Desenvolupar una perspectiva interseccional que tingui en compte els diferents eixos de desigualtat social (gènere, classe, ètnia, sexualitat, edat, accés al coneixent i la tecnología, precarització,. . . ). Reconèixer la transversalitat del sistema sexe/gènere en la producció de desigualtats socials. Identificar elsefectes de desigualtat social en els àmbits de salut, sexualitat, cura, violència, interculturalitat, precarietat i accés a la tecnologia. Desenvolupar una perspectiva transversal i transdisciplinar en l'anàlisi dels fenòmens psicosocials contemporanis.
Resum: La complejidad y diversidad del mundo contemporáneo necesita de perspectivas teóricas y de herramientas metodológicas de la psicología que puedan analizar los fenómenos sociales y que tengan en cuenta al mismo tiempo la igualdad de derechos y la diversidad social, a fin de poder elaborar desde ellas propuestas de análisis y de intervención concretas que lleven a la inclusión social. En esta asignatura se parte de una perspectiva interseccional para poder dar cuenta de los modos de construcción y de gobierno de la identidad y la subjetividad en el actual mundo contemporáneo, con un enfoque de perspectiva crítica que permita identificar y analizar los diferentes ejes de desigualdad social que conducen, por un lado, a la precarización de la calidad de vida de las personas construídas como el otro, el desviado, el anormal, etc. . . , y por otro lado, a los conflictos relacionales y sociales entre personas que ocupan posiciones socio-centradas y personas que ocupan posiciones perifèricas. A partir de estas premisas se establecen los siguientes objetivos para la asignatura: Analizar las problemáticas de nuestro entorno social desde la perspectiva psicosocial, mediante la 1 Analizar las problemáticas de nuestro entorno social desde la perspectiva psicosocial, mediante la revisió de casos prácticos. Aplicar críticamente las herramientas de la psicología social para afrontar estas problemáticas. Desarrollar una perspectiva interseccional que tenga en cuenta los diferentes ejes de desigualdad social (género, clase, etnia, sexualidad, edad, acceso al conocimiento y la tecnología, precarización. . . ). Reconocer la transversalidad del sistema sexo/género en la producción de desigualdades sociales. Identificar los efectos de desigualdad social en los ámbitos de salud, sexualidad, cuidado, violencia, interculturalidad, precariedad y acceso a la tecnología. Desarrollar una perspectiva transversal y transdisciplinar en el análisis de los fenómenos psicosociales contemporáneos.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Psicologia [2502443]
Pla d'estudis: Grau en Psicologia [954]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 118.2 KB

Anglès
6 p, 114.5 KB

Castellà
6 p, 120.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-17, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir