La fecunditat segons la diferència educativa i laboral entre cònjuges : tant se val?
Bueno, Xiana (Centre d'Estudis Demogràfics)
Garcia Roman, Joan (Centre d'Estudis Demogràfics)

Additional title: La fecundidad según la diferencia educativa y laboral entre cónyuges : ¿Tanto monta, monta tanto?
Additional title: Fertility trends by educational and employment gap between partners : It's all the same?
Imprint: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 2020
Description: 4 pag.
Abstract: La posició de les dones en la societat ha canviat i, amb ella, la composició de les parelles. En la majoria de societats desenvolupades ha augmentat la participació laboral femenina i el nivell educatiu de les dones superant, aquest darrer, a l'observat entre la població masculina. Com a conseqüència, s'han generalitzat les parelles en les que tots dos membres treballen i han augmentat aquelles en les que la dona és l'única persona ocupada. En aquest número de Perspectives Demogràfiques ens preguntem, pel cas d'Espanya, com incideix la diferència educativa i laboral entre els cònjuges sobre la fecunditat de les parelles. Els resultats indiquen que són les parelles més ben posicionades (amb estudis, on tots dos treballen i amb estabilitat laboral), les que tenen més probabilitats d'arribar a la desitjada "parelleta". Quan hi ha diferències entre cònjuges, observem que, més que l'educació, la importància rau en l'estabilitat laboral, i així, són aquelles parelles on la dona té una millor posició laboral que l'home, i no al revés, les que amb més facilitat decideixen augmentar la família.
Abstract: La posición de las mujeres en la sociedad ha cambiado, y con ella la composición de las parejas. En la mayoría de sociedades desarrolladas ha aumentado la participación laboral femenina y el nivel educativo de las mujeres, superando, este último, al observado entre la población masculina. Como consecuencia, se han generalizado las parejas en que ambos miembros trabajan y han aumentado aquellas en las que es la mujer la única persona empleada. En este número de Perspectives Demogràfiques nos preguntamos cómo incide la diferencia educativa y laboral entre cónyuges en la fecundidad de las parejas en España. Los resultados indican cómo son las parejas mejor posicionadas (con estudios, donde ambos trabajan y tienen estabilidad laboral) las que con mayor probabilidad alcanzarán la deseada "parejita". Cuando hay diferencias entre cónyuges, observamos que, más que la educación, la importancia radica en la estabilidad laboral, y así, son aquellas parejas dónde la mujer tiene una mejor posición laboral que el hombre, y no al revés, las que con mayor facilidad deciden aumentar la familia.
Abstract: The position of women in society has changed and, with that, the composition of couples. In most societies of the developed world, women's presence in the workforce has increased, and they now have a better level of education, which is higher than that observed for the male population. As a result, there is a generalised presence of couples in which both partners work, and also more in which the woman is the only employed partner. In this issue of Perspectives Demogràfiques we explore the question of how educational and employment differences between spouses affects the fertility of couples in Spain. The results indicate that the best positioned couples (with a good education, both working, and with job stability) are those most likely to achieve the "pigeon pair". When there are differences between the spouses, we observe that, rather than education, the main factor is job stability. Hence, it is the couples where the woman has a better job than the man, and not vice versa, that more easily decide to increase the family.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català, castellà i anglès
Series: Perspectives demogràfiques ; 021
Document: Working paper
Subject: Fecunditat ; Parella ; Desigualtats educatives ; Desigualtats laborals



Català
4 p, 661.8 KB

Español
4 p, 847.1 KB

English
4 p, 644.9 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED-CERCA)
Research literature > Working papers

 Record created 2020-10-22, last modified 2024-04-06



   Favorit i Compartir