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Covid-19 : How Industrial Animal Agriculture Fuels Pandemics
Lymbery, Philip (University of Winchester)

Additional title: Covid-19 : Cómo la ganadería industrial propicia pandemias
Date: 2020
Abstract: The battle against the Coronavirus pandemic is without doubt the biggest global crisis in a lifetime. Could it be that the way we now produce so much of our food worldwide is already brewing up the next one? Whilst society has gone into battle with the virus, our invisible enemy, the truth is we've been locked in an almighty battle for some time now. At its heart lies factory farming. Keeping animals caged, crammed and confined - the way most farmed animals are now reared - provides the ideal breeding ground for new and more deadly strains of virus. Swine flu and highly pathogenic Avian flu being but two examples. Whilst Covid-19 is believed to be born out of the ill-treatment of animals caught up in wet markets and the illegal wildlife trade, it shows strong parallels with these other viruses of factory farmed origin. Both Swine flu and Avian Influenza - originating in pigs and chickens - have been devastating. The 2009 Swine flu pandemic went on to kill possibly half a million people worldwide. The next pandemic could well come from an incarcerated pig or chicken. From animals 'grown' like mere commodities and fed on the fruits of deforestation. Without ending the intensive farming conditions that promote the emergence of novel strains of viral disease, the next pandemic could well be on our plate.
Abstract: La batalla contra la pandemia de Coronavirus es sin lugar a dudas la mayor crisis global en toda la vida. ¿Podría ser que la forma en la que ahora producimos gran parte de nuestros alimentos alrededor del mundo está ya preparando la siguiente? Si bien la sociedad ha entrado en batalla con el virus, nuestro enemigo invisible, la verdad es que hemos estado atrapados en una batalla todopoderosa desde hace algún tiempo. En su corazón se encuentra la ganadería industrial. Mantener a los animales enjaulados, hacinados y confinados - como se crían hoy en día la mayoría de los animales de granja - proporciona el caldo de cultivo ideal para cepas de virus nuevas y más mortales. La gripe porcina y la altamente patógena gripe aviar son solo dos ejemplos. Si bien se cree que el Covid-19 nace del maltrato de animales enjaulados en mercados húmedos y el comercio ilegal de vida silvestre, muestra fuertes paralelismos con estos otros virus que tienen su origen en la ganadería industrial. Tanto la gripe porcina como la gripe aviar - que se originan en los cerdos y las gallinas - han sido devastadoras. La pandemia de gripe porcina de 2009 terminó probablemente con la vida de medio millón de personas en todo el mundo. La próxima pandemia bien podría provenir de un cerdo o pollo encarcelado. De animales "cultivados" como meros productos básicos y alimentados con los frutos de la deforestación. Sin poner fin a las condiciones de cultivo intensivo que promueven la aparición de nuevas cepas de enfermedades virales, la próxima pandemia bien podría estar en nuestro plato.
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Language: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Covid-19 ; Pandemic ; Global crisis ; Food ; Factory farming ; Animals ; Swine flu ; Avian flu ; Pandemia ; Crisis global ; Comida ; Virus ; Ganadería industrial ; Animales ; Gripe porcina ; Gripe aviar
Published in: dA Derecho Animal : Forum of Animal Law Studies, Vol. 11 Núm. 4 (2020) , p. 141-149 (Contribucions) , ISSN 2462-7518

Adreça original: https://revistes.uab.cat/da/article/view/v11-n4-lymbery
DOI: 10.5565/rev/da.514


9 p, 293.7 KB

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 Record created 2020-12-24, last modified 2021-08-01



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