'State narrative' construction on Twitter. A case study around news stories on LGTB issues in Russia
Dergacheva, Daria
Tous, Anna, dir.
Gapova, Elena, dir.

Data: 2021
Resum: Aquesta tesi doctoral combina la teoria de la "narrativa estatal estratègica" amb els estudis de comunicació, les relacions internacionals i la recerca sobre xarxes socials. Pren com a estudi de cas la construcció i deconstrucció de la "narrativa estatal" russa a Twitter pel que fa als comentaris de les notícies sobre la comunitat LGTB. Metodològicament, s'empren mètodes mixtes, quantitatius i qualitatius. La investigació combina l'Anàlisi de Xarxes Socials, l'anàlisi de contingut quantitativa amb codificació humana, l'anàlisi de text computacional (modelització de temes) i les entrevistes qualitatives semi-estructurades, de manera que cada etapa es complementa amb la resta i respon a les preguntes de recerca. L'objectiu principal de la investigació consisteix en explorar l'elaboració de la "narrativa estatal estratègica" a Twitter pel que fa a les notícies sobre temes LGTB, en un país amb autoritarisme competitiu. Les principals conclusions són que la "narrativa estatal" es troba als debats de Twitter i és utilitzada per actors estatals, com els comptes de Twitter dels mitjans de comunicació progovernamentals. D'acord amb els resultats d'aquest estudi, l'explotació de la "narrativa estatal" sobre la temàtica LGTB depèn també de l'afiliació política progovernamental dels usuaris de Twitter, tot i que la dependència és més significativa en el cas dels mitjans de comunicació. La tesi doctoral permet demostrar que la construcció de la "narrativa estatal" no només es produeix en les fonts oficials de l'Estat, sinó també a xarxes socials com Twitter. A més, la nostra investigació permet observar que la "narrativa estatal" està essent qüestionada i deconstruïda pels usuaris de Twitter. L'estudi suggereix, també, que l'ús de la "narrativa estatal" per part dels comptes dels mitjans de comunicació a Twitter pot estar relacionat tant amb la intervenció restrictiva externa de l'Estat com amb les polítiques editorials internes i l'autocensura.
Resum: Esta tesis doctoral combina la teoría de la "narrativa estatal estratégica" CON los estudios de comunicación, relaciones internacionales y la investigación sobre las redes sociales. Toma como caso de estudio la construcción y deconstrucción de la "narrativa estatal" rusa en Twitter en torno a lOs comentariOs de las noticias sobre la comunidad LGBT. Metodológicamente, utiliza métodos mixtos cualitativos y cuantitativos. La investigación combina el Análisis de Redes Sociales, el análisis de contenido cualitativo con codificación humana, el análisis de texto computacional (modelización de temas) y las entrevistas cualitativas semiestructuradas, de modo que cada etapa se complementa con las demás y cada una responde a nuestras preguntas de investigación. El objetivo principal de este estudio es explorar la construcción de la "narrativa estatal" estratégica en Twitter en torno a las noticias sobre temas LGBT en un país de autoritarismo competitivo. Las conclusiones principales son que la "narrativa estatal" está presente en los debates de Twitter y es utilizada por actores estatales como las cuentas de los medios de comunicación progubernamentales. Según los resultados de estA investigación, la explotación de la "narrativa estatal" sobre la temática LGBT también depende de la afiliación política progubernamental de los usuarios de Twitter, aunque la dependencia es más significativa en el caso de los medios de comunicación. Nuestros hallazgos demuestran que la construcción de la "narrativa estatal" no sólo tiene lugar en las fuentes oficiales del Estado, sino también en redes sociales como Twitter. Además, nuestra investigación permite observar que la "narrativa estatal" también está siendo cuestionada y deconstruida por los usuarios de Twitter. El estudio también sugiere que el uso de la "narrativa estatal" por parte de las cuentas de los medios de comunicación en Twitter puede estar relacionado tanto con la intervención restrictiva externa del Estado como con las políticas editoriales internas y la autocensura.
Resum: This thesis combines "state strategic narrative" theory from the intersection of communication and international relations studies with research on media and social networks. It takes as a case study the construction and deconstruction of the Russian "state narrative" on Twitter around news on the LGBT community. Methodologically, it uses mixed qualitative and quantitative methods. The research blends Social Network Analysis (SNA), qualitative content analysis with human coding, computational text analysis (topic modelling), and qualitative semi-structured interviews so that each stage complements every other, and each answers our research questions. The main objective of this study is to explore the construction of the strategic "state narrative" on Twitter around news on LGBT issues in a competitive authoritarianism country. The central conclusions are that the "state narrative" is present in Twitter discussions and is being used by state actors such as pro-government media accounts. Exploiting the "state narrative" on LGBT is also dependent on Twitter users" pro-government political affiliation, although the dependency is more significant for the media. Our findings demonstrate that "state narrative" construction istaking place not only in official state sources but also on social networks such as Twitter. Moreover, our research indicates that the "state narrative" is simultaneously also being questioned and deconstructed by Twitter users. The study also suggests that the use of the "state narrative" by media accounts on Twitter may be connected to both external restrictive intervention by the state and internal editorial policies and self-censorship.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Comunicació política ; Comunicación política ; Political communication ; Twitter ; Narrativa estatal ; State narrative ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/673974


323 p, 4.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2022-04-04, darrera modificació el 2022-11-20   Favorit i Compartir