Web of Science: 2 citas, Scopus: 2 citas, Google Scholar: citas,
Economic benefit and social impact derived by a food loss prevention strategy in the vegetable sector : A spatial and temporal analysis at the regional level
Tonini, Pietro (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Muñoz Odina, Pere (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Orsini, Francesco (Università di Bologna)
Gabarrell Durany, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)

Fecha: 2022
Resumen: Introduction: Reduction of food loss in the horticultural sector is critical to simultaneously support the transition toward a diet with higher consumption of vegetables and the achievement of policy goals aimed at halving the quantity of wastage by 2030. However, the lack of precise information and the presence of múltiple interconnected factors makes it difficult to assess the potential socioeconòmic benefits and therefore the decision-making process of food loss reduction strategies. Methods: A case study approach has been used to assess the econòmic loss and nutrional impact of food loss in the horticulture primary production. The selection of the main vegetable products was based on an historical series while econòmic and nutritional impact were estimated starting from national and European indicator. Results: The food loss correspond to 26% of the total production and 14% of the total agricultural production econòmic value. The social analysis confirm the possibility of redistributing food loss among the population even in the most critical months and areas. Discussion: The combination of social and econòmic indicator resulted essential to provide key information at the decision-making level to pave the way for the elaboration of short- and long-term food loss reduction strategies. Indeed, no single-bullet strategy can be applied to overcome the problem of food loss as many actor with different needs are involved.
Ayudas: European Commission 862663
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2020/PANDE-00021
Nota: Unidad de excelencia María de Maeztu CEX2019-000940-M
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicado en: Frontiers in Sustainable Food Systems, Vol. 6 (December 2022) , art. 1043591, ISSN 2571-581X

DOI: 10.3389/fsufs.2022.1043591


10 p, 692.8 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) > Sostenibilidad y Prevención Ambiental (Sostenipra)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-03-20, última modificación el 2023-05-11



   Favorit i Compartir