Web of Science: 4 citas, Scopus: 4 citas, Google Scholar: citas,
Prevalence of Protein-Energy Wasting in Dialysis Patients Using a Practical Online Tool to Compare with Other Nutritional Scores : Results of the Nutrendial Study
Arias-Guillén, M. (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona)
Collado, S. (Parc de Salut MAR de Barcelona)
Coll, Elisabet (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Carreras, J. (Centre Diaverum Baix Llobregat. Diaverum)
Betancourt, L. (Parc Taulí Hospital Universitari. Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT))
Romano, B. (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona)
Fernández, M. (Parc de Salut MAR de Barcelona)
Duarte Gallego, Verónica (Hospital Universitari MútuaTerrassa (Terrassa, Catalunya))
Garro, J. (Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona)
Soler, J. (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
González, J.C. (Hospital de Mollet)
Calabia, Jordi (Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta)

Fecha: 2022
Resumen: This cross-sectional study aims to explore the prevalence of protein-energy wasting (PEW) in dialysis patients in Catalonia, Spain, using a new and practical online tool which enables rapid calculation and comparison with other nutritional scores. Methods: A web tool (Nutrendial) was created to introduce different variables and automatically calculate PEW, Malnutrition inflammation Score (MIS) and Subjective Global Assessment (SGA) in 1389 patients (88% in haemodialysis (HD)), 12% in peritoneal dialysis (PD) from different regions of Catalonia. Results: A prevalence of 23. 3% (26% HD, 10. 2% PD) of PEW was found, with a mean MIS score of 6 and SGA score of C in 7% of the patients. ROC analysis showed MIS as the best nutritional score to diagnose PEW (AUC 0. 85). Albumin delivered lower diagnostic precision (AUC 0. 77) and sensitivity (66%). A cut off point of 7 (86% sensitivity and 75% specificity) for MIS and 3. 7 mg/dL for albumin were found to predict the appearance of PEW in this population. SGA B or C showed an 87% sensitivity and 55% specificity to diagnose PEW. Very low nutritional intervention (14%) was recorded with this tool in patients with PEW. Conclusions: This new online tool facilitated the calculation of PEW, enabling different professionals-including nephrologists, dieticians and nurses-to efficiently obtain insights into the nutritional status of the Catalonian dialysis population and implement the required nutritional interventions. MIS is the score with more sensitivity to diagnose PEW.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Protein-energy wasting ; Online tool ; Dialysis ; Nutritional assessment ; Malnutrition inflammation score ; Subjective global assessment
Publicado en: Nutrients, Vol. 14 Núm. 16 (august 2022) , p. 3375, ISSN 2072-6643

DOI: 10.3390/nu14163375
PMID: 36014879


11 p, 1.7 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut d'Investigació en Ciencies de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Instituto de Investigación e Innovación Parc Taulí (I3PT)
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut de Recerca Sant Pau
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-05-25, última modificación el 2024-06-11



   Favorit i Compartir