Violències Socioafectives i Salut Psicològica [105820]
Tarragona Oriols, Maria Jesús
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: Socioaffective Violence and Psychological Health
Additional title: Violencias Socioafectivas y Salud Psicológica
Date: 2023-24
Abstract: Contextualització Les relacions socioafectives són les que es donen en la convivència amb diverses persones (societat, família, amistats, parella, feina, . . . ). La construcció social i cultural derivada del gènere, i les capacitats que suposadament es deriven, està molt present en les relacions afectives. Els estereotips i els rols de gènere condicionen l'experiència afectiva d'homes i dones en diferents contextos, i poden fer que les relacions afectives no es desenvolupin en un pla d'igualtat i acabin derivant en situacions de violència de gènere. La violència en la parella és un factor de risc per a la salut, tant física com psíquica. L'estrès crònic que implica el maltractament afavoreix l'aparició de diferents malalties i empitjora les existents. Però hi ha barreres psicològiques i culturals que dificulten que es parli de la violència en la parella. Les conseqüències psicològiques de la vivència de la violència de gènere a la llar, ocasiona patologies clíniques en els i les menors, i a l'ésser testimonis en la seva llar pot generar-los actituds del propi ús de violència (amb la percepció que aquesta és permesa i que no afectaria el seu comportament en les relacions interpersonals). En aquesta assignatura, a part de revisar amb profunditat tots aquests aspectes, s'abordaran també els diferents recursos psicosocials existents per a l'abordatge de les violències socioafectives; i al seu torn, es contemplaran les característiques de la síndrome de burnout en els i les professionals que treballen en violències socioafectives. Objectius formatius de l'assignatura 1 1. Conèixer diferents tipus de relacions socioafectives abusives i violències de gènere (parella, amistats, família, comunitat, etc) generades per les desigualtats de gènere. 2. Conèixer els principals mites associats a les violències de gènere. 3. Conèixer les principals barreres potencials en la detecció de la violència en la parella en l'àmbit sanitari. 4. Conèixer les conseqüències de les violències de gènere en la salut de la dona 5. Conèixer les repercussions en la salut de l'exposició dels i les menors a situacions de violència en la parella. 6. Assolir els coneixements fonamentals sobre la transmissió intergeneracional de la violència 7. Assolir coneixements dels recursos psicosocials existents per a l'abordatge de les violències socioafectives. 8. Assolir coneixements sobre la síndrome del burnout i de pautes d'autocura per a professionals que treballen en violències socioafectives (en la parella, família, etc).
Abstract: Contextualization The socio-affective relations are those that are given in the coexistence with diverse people (society, family, friendship, couple, work,. . . ). The social and cultural construction derived from the genre and the capacities that supposedly derive from it, is very present in the affective relationships. Stereotypes and gender roles determine the affective experience of men and women in different contexts and can make affective relationships not develop in a plan of equality and end up deriving in situations of gender violence. Violence in couples is a risk factor for Health, both physically and mentally. The chronic stress involved in mistreatment favours the appearance of diferent diseases and worsens existing ones. There are psychological and cultural barriers that make it difficult to talk about violence in the couple. The psychological consequences of the experience of gender violence at home, causes clinical pathologies in minors and being witnesses in their home can generate attitudes of their own use of violence (with the perception that it is allowed and that does not affect their behaviour in interpersonal relationships). In this subject apart from reviewing in depth all these aspects will also address the various existing psychosocial resources for tackling socio - affective violence; And in turn, will contemplate the characteristics of the Burnout syndrome in the and the professionals that work in socioaffective violences. Training objectives of the subject 1. Know diferent types of abusive socio - affective relationships and gender violence ( partner, friends, 1 1. Know diferent types of abusive socio - affective relationships and gender violence ( partner, friends, family, community, etc. ) generated by gender inequalities. 2. Know the main myths associated with gender violence. 3. Know the main potencial barriers in the detection of domesticviolence in thehealth field. 4. Know the consequences of gender violence on women's health. 5. Know the repercussions on the Health of the exposure of the minors to situations of violence in the couple. 6. Achieve fundamental knowledge about the intergenerational transmission of violence. 7. Achieve knowledge of existing psychosocial resources to address socio - affective violence. 8. Achieve knowledge about burnout syndrome and self - care guidelines for professionals working in socio - affective violence (in the couple, family, etc. ).
Abstract: Contextualización Las relaciones socioafectivas son las que se dan en la convivencia con varias personas (sociedad, familia, amistades, pareja, trabajo,. . . ). La construcción social y cultural derivada del género, y las capacidades que supuestamente se derivan, están muy presentes en las relaciones afectivas. Los estereotipos y los roles de género condicionan la experiencia afectiva de hombres y mujeres en diferentes contextos, y pueden hacer que las relaciones afectivas no se desarrollen en un plano de igualdad y acaben derivando en situaciones de violencia de género. La violencia en la pareja es un factor de riesgo para la salud, tanto física como psíquica. El estrés crónico que implica el maltrato favorece la aparición de diferentes enfermedades y empeora las existentes. Pero hay barreras psicológicas y culturales que dificultan que se hable de la violencia en la pareja. Las consecuencias psicológicas de la vivencia de la violencia de género en el hogar, ocasiona patologías clínicas en los y las menores, y el ser testigos en su hogar puede generarles actitudes asociadas al propio uso de la violencia (con la percepción que ésta es permitida y que no afectaría a su comportamiento en las relaciones interpersonales). En esta asignatura, aparte de revisar en profundidad todos estos aspectos, se abordarán también los diferentes recursos psicosociales existentes para el abordaje de las violencias socioafectivas; y a su vez, se contemplarán las características del síndrome de burnout en los y las profesionales que trabajan en violencias socioafectivas. Objetivos formativos de la asignatura 1 1. Conocer diferentes tipos de relaciones socioafectivas abusivas y violencias de género (pareja, amistades, familia, comunidad, etc) generados por las desigualdades de género. 2. Conocer los principales mitos asociados a las violencias de género. 3. Conocer las principales barreras potenciales en la detección de la violencia en la pareja en el ámbito sanitario. 4. Conocer las consecuencias de las violencias de género en la salud de la mujer 5. Conocer las repercusiones en la salud de la exposición de los y las menores en situaciones de violencia en la pareja. 6. Adquirir los conocimientos fundamentales sobre la transmisión intergeneracional de la violencia 7. Alcanzar conocimientos de los recursos psicosociales existentes para el abordaje de las violencias socioafectivas. 8. Alcanzar conocimientos sobre el síndrome del burnout y de pautas de autocuidado para profesionales que trabaja en violencias socioafectivas (en la pareja, familia, etc).
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Estudis Socioculturals de Gènere [2500000]
Study plan: Grau en Estudis Socioculturals de Gènere [1444]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
9 p, 125.6 KB

Anglès
8 p, 120.0 KB

Castellà
9 p, 126.2 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2023-07-07, last modified 2023-09-16



   Favorit i Compartir