Google Scholar: cites
Risk factors associated with Streptococcus suis cases on pig farms in Spain
Neila-Ibáñez, Carlos María (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal)
Napp Avelli, Sebastián (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal)
Pailler-García, Lola (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal)
Franco-Martínez, Lorena (Universidad de Murcia)
Cerón, José Joaquín (Universidad de Murcia. Laboratorio Interdisciplinario de Análisis Clínicos Interlab)
Aragon, Virginia (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal)
Casal i Fàbrega, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals)

Data: 2023
Descripció: 10 pàg.
Resum: Background: Streptococcus suis can cause meningitis, polyarthritis and acute death in piglets. However, the risk factors associated with S. suis infection remain incompletely understood. Therefore, a longitudinal study was carried out, in which six batches from two Spanish pig farms with S. suis problems were repeatedly examined to determine possible risk factors. Methods: A prospective case-control study was conducted, and potential risk factors were evaluated using mixed-effects logistic regression models. The explanatory variables included: (a) concomitant pathogens; (b) biomarkers associated with stress, inflammation and oxidative status; (c) farm environmental factors; and (d) parity and S. suis presence in sows. Three models were built to study the effect of these variables, including two to assess the risk factors involved in the subsequent development of disease. Results: Risk factors for S. suis-associated disease included porcine reproductive and respiratory syndrome virus co-infection at weaning (odds ratio [OR] = 6. 69), sow parity (OR = 0. 71), haptoglobin level before weaning (OR = 1. 01), relative humidity (OR = 1. 11) and temperature (OR = 0. 13). Limitations: Laboratory diagnosis was done at the batch level, with individual diagnosis based on clinical signs only. Conclusions: This study confirms the multifactorial nature of S. suis-associated disease, with both environmental factors and factors related to the host involved in disease development. Controlling these factors may, therefore, help prevent the appearance of disease.
Nota: Altres ajuts: acords transformatius de la UAB
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Animal stress ; Co-infection ; Environmental factors ; PRRSV ; Risk factors ; Streptococcus suis ; Risk Factors ; Streptococcal Infections/epidemiology ; Case-Control Studies ; Pregnancy ; Animals ; Swine Diseases/epidemiology ; Farms ; Swine ; Female ; Spain/epidemiology ; Longitudinal Studies
Publicat a: The veterinary record, Vol. 193 Núm. 5 (2023) , p. e3056, ISSN 2042-7670

DOI: 10.1002/vetr.3056
PMID: 37269537


10 p, 543.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA-IRTA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2023-09-28, darrera modificació el 2023-10-23



   Favorit i Compartir