Web of Science: 13 cites, Scopus: 15 cites, Google Scholar: cites,
Acute effect of a single dose of tomato sofrito on plasmatic inflammatory biomarkers in healthy men
Hurtado Barroso, Sara (Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona)
Martínez-Huélamo, Miriam (Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona)
Rinaldi De Alvarenga, Jose Fernando (Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona)
Quifer-Rada, Paola (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Vallverdú-Queralt, Anna (Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona)
Pérez-Fernández, Silvia (Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Cardiovasculares. Instituto de Salud Carlos III)
Lamuela-Raventós, Rosa M. (Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona)

Data: 2019
Resum: Sofrito is a Mediterranean tomato-based sauce that typically also contains olive oil, onion, and garlic. The preparation of sofrito modifies the bioactive compounds (carotenoids and polyphenols) in the ingredients to more bioavailable forms, promoting cis-lycopene formation and polyphenol bioaccessibility. To evaluate the health benefits of this cooking technique, the effect of consuming an acute dose of sofrito on the inflammatory status was studied. In a clinical trial, 22 healthy male subjects consumed a single dose of sofrito (240 g/70 kg) after three days without ingesting any tomato products and following a low-antioxidant diet the day before the intervention. Plasma carotenoids and total polyphenol excretion (TPE) were evaluated, as well as the inflammatory biomarkers C-reactive protein (CRP), interleukin-6 (IL-6), interleukin 1β (IL-1β) and tumor necrosis factor-α (TNF-α). After the sofrito intake, a significant decrease in CRP (p = 0. 010) and TNF-α (p = 0. 011) was observed, but only TNF-α was inversely correlated with an increase in TPE and plasma β-carotene (not the major carotenoid, lycopene). The positive health effects of this tomato-based product may be attributed not only to lycopene, but to the bioactive compounds of all the ingredients.
Ajuts: Instituto de Salud Carlos III AGL2013-49083-C3-3-R
Instituto de Salud Carlos III AGL2016- 75329-R
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017SGR196
Nota: Altres ajuts: CIBEROBN; Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades; Agencia Estatal de Investigación; FEDER; Unión Europea.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Carotenoids ; Polyphenols ; TNF-α ; CRP ; Lycopene ; β-carotene ; Bioavailability ; Mediterranean ; Onion ; Extra virgin olive oil
Publicat a: Nutrients, Vol. 11 Núm. 4 (april 2019) , p. 851, ISSN 2072-6643

DOI: 10.3390/nu11040851
PMID: 30991720


12 p, 1.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Institut de Recerca Sant Pau
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2023-12-02, darrera modificació el 2024-02-27



   Favorit i Compartir