Les torres i el procés de colonització del Baix Ebre (segles XII-XIII)
Mateu Mercadé, Marina
Virgili, Antoni, 1956-, dir.
Kirchner, Helena, 1963-, dir.

Fecha: 2023
Resumen: Aquesta tesi doctoral presenta un estudi arqueològic i documental sobre el procés de conquesta i la posterior colonització feudal de la comarca del Baix Ebre (Tarragona, Catalunya) (ss. XII-XIII), en el qual les torres són el principal element d'anàlisi. S'estudien un total de setze torres, còmput en què es recullen aquelles fortificacions que es conserven físicament en el territori o de les que se'n té constància que haurien existit en un passat no gaire llunyà, però que actualment estan enderrocades. Els objectius que es plantegen consisteixen en determinar el moment de construcció de cada una de les torres. Això implica establir si són o no resultat directe de la conquesta i la colonització feudal. També es vol establir quin paper van tenir les torres en la nova societat cristiana, així com en l'articulació i l'organització dels nous nuclis de població i dels espais de cultiu promoguts pels conqueridors; en altres paraules, es vol identificar quina funció exerciren en el nou ordre feudal. Finalment, es pretén argumentar si les torres estudiades constitueixen un element central de la colonització i, en aquest cas, si es pot establir i descriure arqueològicament un mateix patró d'ocupació i organització del territori i de l'espai agrari, per part dels feudals, en les regions del sud de Catalunya i que formaren part de l'anomenada Catalunya Nova (segles X-XIII). Per donar resposta als objectius plantejats, s'ha seguit un mètode interdisciplinari en el que s'ha fet ús tant del registre documental com de l'arqueològic, així com d'altres tècniques i disciplines que escapen de l'àmbit de les humanitats, però que han resultat ser imprescindibles per a l'avanç i la culminació del projecte. Aquest és el cas de l'arqueometria i de les tècniques de datació absoluta.
Resumen: Esta tesis doctoral presenta un estudio arqueológico y documental sobre el proceso de conquista y la posterior colonización feudal de la región del Bajo Ebro (Tarragona, Cataluña) (ss. XII-XIII), en el que las torres son el principal elemento de análisis. Se estudian un total de dieciséis torres, cómputo en el que se recogen aquellas fortificaciones que se conservan físicamente en el territorio o de las que se tiene constancia que habrían existido en un pasado no demasiado lejano, pero que actualmente están derribadas. Los objetivos que se plantean consisten en determinar el momento de construcción de cada una de las torres. Esto implica establecer si son o no resultado directo de la conquista y la colonización feudal. También se quiere establecer qué papel tuvieron las torres en la nueva sociedad cristiana, así como en la articulación y la organización de los nuevos núcleos de población y de los espacios de cultivo promovidos por los conquistadores; en otras palabras, se quiere identificar la función que ejercieron en el nuevo orden feudal. Finalmente, se pretende argumentar si las torres estudiadas constituyen un elemento central de la colonización y, en este caso, si se puede establecer y describir arqueológicamente un patrón de ocupación y organización del territorio y del espacio agrario, por parte de los feudales, en las regiones del sur de Cataluña y que formaron parte de la conocida como Cataluña Nueva (siglos X-XIII). Para dar respuesta a los objetivos planteados, se ha seguido un método interdisciplinar en el que se ha hecho uso tanto del registro documental como del arqueológico, así como de otras técnicas y disciplinas que escapan del ámbito de las humanidades, pero que han resultado ser imprescindibles para el avance y la culminación del proyecto. Este es el caso de la arqueometría y de las técnicas de datación absoluta.
Resumen: This thesis presents an archaeological and historical study of the feudal conquest and the following colonisation of the Baix Ebre region (Tarragona, Catalonia) (12th-13th centuries). In the study, the towers are the main object of analysis. Sixteen towers are studied, of which most remain on the territory, but others were demolished not too long ago. The objectives that arise are to determine the time of construction of each of the towers. This means to establish if the fortifications are a direct result of the feudal conquest and colonisation. In addition, the role that the towers had in the new Christian society is discussed, as well as their contribution to the organization of the new settlements and agricultural areas promoted by the conquerors, that is, there is an aim to identify the function of the towers in the new feudal order. Finally, it is also considered whether the studied towers are a central element of the colonisation and, if it be so, whether it is possible to establish and describe archaeologically a pattern of feudal occupation and organization of the territory and agrarian space, in the southern regions of Catalonia that were part of the known as Catalunya Nova (10th-13th centuries). An interdisciplinary method based on the archaeological and historical record is used to answer all these questions. At the same time, other techniques and subjects not related to Humanistic Studies are applied. This is the case of archaeometry and absolute dating techniques.
Resumen: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana.
Derechos: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Lengua: Català
Colección: Programa de Doctorat en Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Arqueologia medieval ; Arqueología medieval ; Medieval Archaeology ; Colonització ; Colonización ; Colonisation ; Fortificacions ; Fortificaciones ; Fortifications ; Ciències Humanes

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/689706


618 p, 31.7 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2024-01-12, última modificación el 2024-01-17



   Favorit i Compartir